Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Cena i rezultati rada Narodne skupštine

Datum kreiranja: sreda, 29 jun 2016

skupstina srbije unutraJedan od glavnih nalaza stanja institucija u Srbiji koje imaju ulogu u borbi protiv korupcije iz istraživanja "Procena sistema društvenog integriteta - Srbija 2015", jeste podređenost zakonodavne vlasti izvršnoj (odnosno partijskim liderima vladajućih stranaka koji sede u Vladi), usled čega Skupština ne može da vrši adekvatno svoju Ustavom definisanu ulogu nadzora nad izvršnom vlašću. Takvo stanje, naravno, nije novo, već je konstanta srpskog parlamentarizma. Zbog toga ne treba ni da čudi što mediji radije biraju da svoju slobodu ukazivanja na propuste funkcionera i istraživanje rasipništva državnog budžeta usmere baš na parlament. Pored toga, zbog javnog prenosa, njihove mane su svima lakše vidljive. Naravno, i narodni poslanici u toj priči nisu u potpunosti nevini, jer su mnogi od njih kroz svoje besmislene izjave ili nemo pritiskanje tastera za glasanje, učinili da kritike Skupštine postanu prijemčivije u javnosti.

Najnoviji i dobro propraćeni tekst na temu "cene sednica Skupštine" objavljuje CIK http://goo.gl/F1Ipck, a istog dana prenosi mnoštvo medija. Udarna vest je da jedna sednica Narodne skupštine košta 3,2 miliona dinara, što se stavlja u negativan kontekst "svađa, uvreda i psovki" na sednicama. Kada se pročita tekst vidi se da je reč o prosečnoj ceni sednice u 2015. godini, pri čemu u trošak uopšte nisu uračunate plate zaposlenih i troškovi održavanja skupštinskih prostorija, već samo troškovi direktno vezani za sednicu, među kojima je najveći prevoz narodnih poslanika sopstvenim automobilima. Drugim rečima, s jedne strane, "cena" sednice je daleko veća od ovde pomenute, ali bi i istraživanje i raspravu o eventualno previsokim troškovima trebalo usmeriti na ono što i jeste najznačajnija stavka - prevoz sopstvenim vozilima. Podsećamo na to da je upravo zbog zalaganja javnosti, u čemu je i TS dala veliki doprinos, i pisanja medija koje je bilo zasnovano na objavljivanju podataka o ovoj vrsti troška u skupštinskom Informatoru o radu, pre osam godina došlo do izmene pravila i drastičnog smanjenja troškova sopstvenog prevoza narodnih poslanika.

Tekst CIK citira i deo izjave Nemanje Nenadića iz Transparentnosti Srbije ovim povodom: "Generalno postoji problem sa radom Skupštine. Ona nije kvalitetno obavljala svoj posao, nije kontrolisala adekvatno izvršnu vlast i usvajala je ponekad zakone koji imaju problematične odredbe. To je po meni glavni problem. Poenta je u tome da građane Srbije naravno mnogo koštaju zasedanja, ali ih mnogo više košta kada Skupština ne obavlja svoju funkciju, kada usvaja zakone koji su nejasni ili neustavni, ili kada ne kontroliše Vladu jer je to njena ustavna uloga, i niko drugi to ne može da uradi. Dakle, to građane Srbije najviše košta“.

O tome šta su glavni zadaci novog saziva Narodne skupštine i buduće Vlade Srbije, govorićemo na konferenciji koja se 30.6.2016. održava u hotelu Zira u Beogradu.