Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Predlozi za priznanja

Datum kreiranja: četvrtak, 04 avgust 2016

sabicPrenosimo objavu sa sajta Poverenika za informacije. Ujedno pozivamo sve posetioce naše FB stranice i sajta sa nama podele (eventualna) pozitivna iskustva u pogledu javnosti rada organa vlasti, nešto što mislite da bi moglo da bude relevantno ne samo za nagrade, već i za preporuku drugim ministarstvima, opštinama, preduzećima, ustanovama....

"Povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna i dodele priznanja za doprinos u ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je uputio poziv za prijavu dobrih primera organa vlasti u afirmisanju ovog prava i transparentnog rada.

U pozivu Poverenika poslatom na adrese brojnih organizacija civilnog društva se navodi sledeće:

"Kao i svake godine i ovog 28. septembra obeležavamo Dan prava javnosti da zna u cilju afirmisanja prava na pristup informacijama od javnog značaja, kao i isticanja pozitivnih primera organa vlasti u unapređivanju ovog prava.

Tom prilikom Poverenik dodeljuje priznanja organima vlasti koji su se u odnosu na druge istakli u afirmisanja prava na osnovu procene komisije uzimajući u obzir ispunjenje zakonskih obaveza (primera radi: postojanje i osnovanost žalbi Povereniku u slučaju odbijanja ostvarivanja prava, izrada i objavljivanje informatora o radu), ali i pojedinačnih aktivnosti čiji je čilj bio unapređivanje transparentnosti rada. Takođe, priznanje se dodeljuje i za najbolji Informator o radu.

Izbor organa nikad nije bio lak, naročito imajući u vidu veliki broj organa na različitim nivoima vlasti i različitih struktura. Poverenik se, nažalost, češće sreće sa negativnom praksom organa i retko ima prilike da sazna o primerima dobre prakse kojih svakako ima.

Otuda bi nam značio svaki vaš predlog nekog, odnosno nekih organa čiji rad po vašem mišljenju je vredan pažnje i pohvale javnosti.

Zamolili bismo vas da sve predloge šaljete do 31. avgusta 2016. na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ."