Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Direktori javnih preduzeća - između zakona i stvarnosti

Datum kreiranja: petak, 05 avgust 2016

vladaRSPod gornjim naslovom novi NIN donosi tekst u kojem se osvrće na stanje u "deset najvećih javnih preduzeća", koristeći i nalaze istraživanja Transparentnosti - Srbija.

U tekstu se između ostalog kaže:

"U nedelji kada bi trebalo da budu poznata imena ministara u budućoj Vladi Srbije, mediji, pozivajući se na pouzdane izvore, spekulišu i ko bi mogao zauzeti fotelje direktora najvažnijih državnih preduzeća. Sudeći na osnovu ranijih iskustava i neispunjenih obećanja svih srpskih premijera u poslednjih desetak godina o sigurnoj departizaciji i prekidu prakse podela preduzeća kao najvažnijeg izbornog plena, ne čudi što su gotovo svi zaboravili na Zakon o javnim preduzećima koji jasno propisuje da direktori javnih preduzeća moraju biti izabrani na javnom konkursu, a ti javni konkursi moraju se okončati najkasnije do početka marta naredne godine, odnosno godinu dana od stupanja na snagu važećeg zakona."

"Jedno je sigurno - važećim zakonom svi direktori moraju biti izabrani na javnom konkursu, pa bi do marta 2017, trebalo da se zna da li će Dušan Bajatović, visoki funkcioner SPS-a, Milan Krkobabić, lider PUPS-a i Nikola Petrović, član Glavnog odbora SNS-a, nastaviti da upravljaju Srbijagasom, Poštom i Elektromrežom Srbije, pod uslovom da se prethodno kandiduju i pobede ostale protivkandidate, ili će ta javna preduzeća dobiti nove direktore. Uz to, i nakon eventualne pobede u trci za direktorsko mesto, svaki od njih će morati prethodno da se odrekne stranačke funkcije, odnosno da zamrzne svoj status u stranci dok rukovodi preduzećem, jer zakon propisuje da direktor ne sme biti u organima političke partije. To je naravno propisivao i prethodni, ali su se političari veštim tumačenjima i izbegavanjem raspisivanja konkursa, iako nezakonito, potrudili da zadrže i poziciju u preduzeću i u stranci. Primera radi, Dmitar Đurović, direktor Koridora Srbije, na svojoj veb-stranici dmitardjurovic. rs,ne krije da je koordinator saveta Gradskog odbora SNS Beograd, kao što ni Milan Krkobabić ne krije da je lider stranke, iako je istovremeno i direktor Pošte Srbije."

"Inače, i prethodni i sadašnji propis predviđaju da nadležni mogu imenovati vršioca dužnosti direktora, koji bi upravljao preduzećem dok se na konkursu ne izabere novi direktor, ali ne predviđaju da to stanje može trajati godinama, već dva puta po šest meseci. Sa druge strane, pravnici ističu da je odredba tako napisana da se može dvojako tumačiti, odnosno da jedan čovek ne može obavljati tu funkciju više od godinu dana, ali da ga može zameniti neki drugi, opet kao v. d. direktora. Ni ove odredbe nisu poštovane pošto je Drobnjaku v. d. mandat odavno istekao, a i Aleksić je na istoj poziciji u Srbijašumama više nego što zakon dozvoljava.
„Prethodni zakon je direktno prekršen, jer za pojedina preduzeća konkursi nisu ni raspisani, a za neka druga su raspisani po isteku zakonskog roka, pa ako Vlada bude želela da sa takvom praksom nastavi, bojim se da za to može da iskoristi i pojedina rešenja i u ovom novom zakonu. Iako ne postoji pravni razlog na koji bi mogli da se pozovu i da ne raspišu konkurse u svim preduzećima, sem u onima u kojima je konkurs raspisan po starom zakonu, a nije završen, nedovoljno precizne prelazne i završne odredbe i odsustvo preciznih rokova tokom trajanja samog procesa izbora direktora, mogu da posluže da se sve ponovo oduži. Da se konkursi ne raspišu na vreme, jer je Vlada kasno izabrana, a onda i da se ne završe na vreme“, kaže za NIN Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija."