Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Kad mediji "saznaju" da će se poštovati zakon

Datum kreiranja: nedelja, 28 avgust 2016
mupKada je najava da će možda i sa zakašnjenjem biti poštovan zakon glavna vest na naslovnoj strani najstarijeg dnevnog lista (u polovičnom državnom vlasništvu), onda sa tom zemljom nešto nije u redu. A upravo to se dogodilo u subotu. „Politika“ objavljuje (http://goo.gl/21obNZ), i to ne na osnovu zvaničnih dokumenata, već „saznanja“, da će za koji dan biti raspisan konkurs za direktora policije.
 
Raspisivanje ovog konkursa je inače bila obaveza i po starom i po novom Zakonu o policiji. Prethodni direktor policije je razrešen na samom kraju prošle godine, a ostalo je do kraja nejasno kada se tačno navršio rok kada je morao da bude penzionisan. Od tada je vršilac dužnosti direktora policije načelnik uprave za jednu važnu oblast (saobraćajna policija), koji je pritom i vršilac dužnosti uprave kriminalističke policije. Ovo v.d. stanje uveliko relativizuje hijerarhijsku organizaciju u ovom važnom državnom organu.
Institut javnih konkursa je na mnogo načina relativizovan i u policiji i u drugim službama, ne samo nepoštovanjem zakonskih rokova za sprovođenje, već i medijski očiglednim političkim kadriranjem.