Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Odabir udžbenika

Datum kreiranja: petak, 02 septembar 2016

klupe skolaKako je započela nova školska godina, tako su ponovo aktivni i interesantni slučajevi oko izbora udžbenika za narednu školsku godinu u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Napominjemo da je naše Antikorupcijsko savetovalište ALAC (http://goo.gl/iORWMC) u prošloj godini imalo desetak prijava u vezi sa postupkom odabira udžbenika. Nekoliko građana nam je podnelo prijave i ukazalo na poklone odnosno pogodnosti koji su nuđeni ili obezbeđeni prosvetnim radnicima, direktorima škola i drugim pojedincima kako bi obezbedili interese nekoliko izdavačkih kuća u tim prosvetnim ustanovama.

Građani su ukazivali i na odlaske prosvetara na izuzetno skupe konferencije i skupove, luksuzna letovanja ili praznična putovanja, ali i na ,"donacije’" u računarima ili drugoj opremi. Zakon zabranjuje bilo kakvo uslovljavanje i poklone, odnosno donacije, prilikom izbora udžbenika.

U prikupljanju podataka u ovim slučajevima susreli smo se sa problemom - Ministarstvo prosvete nije vodilo elektronski registar sa podacima o nazivu škola i broju učenika koji koriste pojedine udžbenike, a što je propisano Zakonom o udžbenicima u članu 17 (http://goo.gl/KVcn9n).