Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Neodgovorena pitanja o 24 "privatizacije"

Datum kreiranja: petak, 02 septembar 2016

blic 24 privU Blicu se pojavljuju navodi iz odgovora javnog tužilaštva Savetu za borbu protiv korupcije povodom istraga po 24 ranija (do 2012) izveštaja tog Vladinog tela. Iako je glavni utisak iz ovih  vesti relativno mali broj pokrenutih i još manji okončanih krivičnih postupaka, postoji i mnogo drugih pitanja na koja bi javnost morala da dobije odgovor.

Naime, izveštaji Saveta nisu krivične prijave, već analize pojedinih spornih slučajeva ili širih problema. Zbog toga pored odgovora na pitanje o krivičnoj odgovornosti mora da postoji i odgovor o tome šta su ministarstva i druga tela utvrdila povodom izveštaja Saveta, i još važnije, šta su preduzeli da se problemi reše i da se ne ponove na sličan način.

Kada je pak reč o krivičnoj odgovornosti, bitno je da javnost zna koliko je optužnica suštinski u vezi sa onim što piše u Savetovim izveštajima a koliko se odnosi na usputna otkrića drugih nezakonitosti. Još važnije je da se zna da li su baš sva potencijalno sporna pitanja na koja je Savet ukazao ispitana sa stanovišta krivčne odgovornosti (takvu informaciju tužilaštva bi trebalo da verfikuje i objavi Savet). Ništa manje važno za građane nije ni saznanje o postupanju tužilaštva – da li se na ovim slučajevima radilo nakon objavljivanja ili se čekala politička odluka i/ili odobrenje. Najzad, možda i najvažnija je sadašnja i buduća praksa – podatak o tome da li slučajeve iz izveštaja Saveta od 2012. do sada tužilaštvo redovno čita i da li ispituje tragove moguće krivične odgovornosti u njima.