Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Sudije Ustavnog suda

Datum kreiranja: utorak, 13 decembar 2016

ustavni sudNemanja Nenadić, programski direktor Transparentost Srbija kaže za “Blic” da iako nema trenutno pravne prepreke da ljudi koji su bili kandidati političkih partija na izborima budu izabrani za sudiju Ustavnog suda, to nije logično kada se uzme u obzir stepen povezanosti između stranke i njenog kandidata na izborima pa makar i ne bio član. - Bilo bi razumno pomisliti da je stepen povezanosti između stranke i njenog kandidata na izborima veći nego što je između stranke i običnog člana. Inače, ustavna i zakonska zabrana članstva sudija Ustavnog suda u partijama je između ostalog uvedena zbog činjenice da ova institucija odlučuje i o zabrani političkih stranaka - kaže Nenadić.  

On međutim poručuje da je važno da li postoji veza između sudije i stranaka i zbog drugih razloga - sprečavanja pristrasnosti kod odlučivanja o ustavnosti akata koji donose i usvajaju političari u državni organima.  

Podsećamo da je TS u vezi sa ovim pitanjima već ukazivala prilikom izrade novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Budući da Agencija takođe vrši kontrolu finansiranja političkih subjekata, smatrali samo da je jednako logično da se predvidi da funkcioneri Agencije i zaposleni u njoj ne smeju biti ne samo članovi političkih stranaka, već i kandidati na njihovim listama na poslednjim održanim izborima.