Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Širom Srbije sumnjive javne nabavke za novogodišnje osvetljenje

Datum kreiranja: utorak, 20 decembar 2016

danas osvetljenjeJavne nabavke novogodišnjeg osvetljenja u pojedinim gradovima Srbije sprovedene su tako da nedvosmisleno favorizuju određena preduzeća, piše dnevni list Danas. Tako su Beograd i Smederevo u konkursnoj dokumentaciji priložili fotografije ukrasa kakve žele na svojim ulicama, dok su druga mesta poput Novog Sada i Valjeva pružila detaljan opis dekorativnih elemenata koji obuhvata i najsitnije detalje. Na taj način prednost u nadmetanju imale su one firme koje uvoze ukrase čiji je opis, odnosno slika, pružen u konkursnoj dokumentaciji.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže za Danas da način na koji su postavljeni uslovi u konkursnoj dokumentaciji u pomenutim gradovima budi sumnju. - Poenta javne nabavke jeste da se zadovolji neka potreba naručioca. Ako naručilac samo prepisuje iz kataloga specifikacije već postojećih ukrasa koji se prodaju, onda se time izigrava javna nabavka. Zakon o javnim nabavkama sigurno nije pisan da dozvoljava tako nešto - kaže Nenadić. 

U Smederevu, koje je pratilo primer iz Beograda, od ponuđača je u konkursnoj dokumentaciji tražilo ukrase sa priloženih fotografija, potom njihove uzorke, ali i da poseduju tačno određeni tip vozila. Tender za novogodišnju dekoraciju Smedereva dobilo je preduzeće Keep light za 10,1 miliona dinara (sa PDV-om), a osim ove firme niko se više nije prijavio. 

Valjevo je takođe detaljno opisalo željene proizvode i tražilo njihove uzorke. Istovremeno, od ponuđača je tražen isti tip vozila koji se pojavljuje u konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku novogodišnjeg osvetljenja u Smederevu. U ovom gradu na kraju pobednik nadmetanja bilo je preduzeče Keep light za 4,9 miliona dinara bez PDV-a. 

Iz Smedereva, Novog Sada i Valjeva list Danas nije dobio odgovor na pitanja zbog čega su u konkursnoj dokumentaciji objavljene precizne tehničke specifikacije ukrasa, odnosno fotografije, i zašto se tražilo da firme poseduju određeni tip vozila. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li misle da su na taj način favorizovana preduzeća koja su na kraju i pobedila na tenderu.

Da je tender za novogodišnje osvetljenje u Beogradu namešten objavio je portal Pištaljka dan nakon što se u Danasu pojavio tekst da je ova javna nabavka dodeljena firmi Keep light za 190,6 miliona dinara (sa PDV-om). Pištaljka piše da je Javno osvetljenje, koje je raspisalo javnu nabavku, u Konkursnoj dokumentaciji navelo uslove koji su pravljeni za firmu Keep light - traženi su svetleći ulcrasi identični onima sa fotografije iz kataloga grčke firme „Fotodiastasi“, čiji je jedini srpski distributer firma Keep light, a pored toga zahtevano je i da firme koje se prijavljuju na konkurs dostave uzorke ukxasa, imaju skladišteni prostor od najmanje 1.000 kvadratnih metara kao i određeni tip vozila. U odgovoru Pištaljki, direktor Javnog osvetljenja Aleksandar Cincar Poposki rekao je da tender nije namešten a da svako preduzeće koje je smatralo da je diskriminisano moglo da uloži žalbu kako samom Javnom osvetljenju, tako i Upravi za javne nabavke. 

Nemanja Nenadić pak objašnjava da se nijedan firma nije bunila zbog uslova u konkursima zato što ne žele da se zameraju državnim organima. - Preduzeća se nadaju da ako ne dobiju javnu nabavku recimo u Beogradu, možda dobiju u drugom gradu ili ako ne dobiju ove godine da mogu da dobiju sledeće. Zato ne žele da se zameraju državnim organima i ne žale se - kaže Nenadić, dodajući da je svaka firma koja pravi ili uvozi ukrase žalbom mogla da obori pomenute tendere. 

Smederevo je pratilo primer iz Beograda, pa je od ponuđača u konkursnoj dokumentaciji tražilo ukrase sa priloženih fotografija, potom njihove uzorke, ali i da poseduju tačno određeni tip vozila. Tender za novogodišnju dekoraciju Smedereva dobilo je preduzeće Keep light za 10,1 tŠopa dinara (sa PDVom), a osim ove firme niko se više nije prijavio. 

U Novom Sadu desio se sličan scenario, ah bez priloženih fotografija. U ovom gradu javnu nabavku za praznično ukrašavanje raspisao je Zavod za izgradnju grada u likvidaciji, a pobednik u „nadmetanju“ bilo je preduzeće Iluminia koje je ponudilo cenu od 12,4 miliona bez PDV-a. U novosadskoj konkursnoj dokumentaciji od ponuđača se očekuje da obezbede ukrase kakvi se mogu naći u katalogu francuske firme Blachere Illumination, koji je inače postavljen na sajtu novosadskog preduzeća Iluminia. Tako u dokumentima o uslovima konkursa stoji da isporučilac treba na primer da obezbedi svetlosnu figuru čija je oznaka u katalogu „PL22I ili odgovarajuću". Za ovaj tender pored Iluminie, prijavilo se i preduzeće Stars Ltd, čija je ponuda odbačena zato što nije dostavilo „garanciju za ozbiljnost ponude“. 

Valjevo je takođe detaljno opisalo željene proizvode i tražilo njihove uzorke. Istovremeno, od ponuđača je tražen isti tip vozila koji se pojavljuje u konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku novogodišnjeg osvetljenja u Smederevu. U ovom gradu na kraju pobednik nadmetanja bilo je preduzeće Keep light za 4,9 miliona dinara bez PDV-a. Iz Smedereva, Novog Sada i Valjeva juče nismo dobili odgovor na pitanja zbog čega su u konkursnoj dokumentaciji objavljene precizne tehničke specifikacije ukrasa, odnosno fotografije, i zašto se tražilo da firme poseduju određeni tip vozila. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li misle da su na taj način favorizovana preduzeća koja su na kraju i pobedila na tenderu. 

Nemanja Nenadić objašnjava da je u nabavci svečanog osvetljenja trebalo prvo raspisati poziv za izradu estetskog rešenja za ukrase, pod uslovom da sama preduzeća nemaju zaposlenu osobu koja bi to uradila. A potom i raspisati javnu nabavku za izradu tih ukrasa. - Ako ne postoje radionice koje bi mogle da prave takve ukrase u Srbiji, onda je trebalo raspisati tender za firme koje mogu da ih nabave - zaključuje Nenadić.