Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Vlada APV – važna razrešenja, bez saopštenja

Datum kreiranja: utorak, 04 april 2017

vlada vojvodineVest o odlukama Vlade APV sa sednice od 22. marta objavljena je odmah potom i na sajtu. U vesti za medije se može pročitati o novcu koji će iz tekuće rezerve budžeta APV biti izdvojen za Klinički centar Vojvodine (i za koje aparate je namenjen), kao i za vrtiće u opštini Mali Iđoš. Međutim, na istoj sednici je Vlada usvojila i neka kadrovska rešenja koja se u izveštaju ne pominju, a kojima bi Pokrajinska Vlada imala razloga da se podiči. Naime, na istoj sednici su razrešena dva funkcionera čije ije imenovanje pominjano u negativnom kontekstu u medijima, pa bi i i odluka o razrešenju bila prilika da Vlada APV „ubere“ neki pozitivni poen.

O ovim razrešenjima se u medijima piše više od deset dana kasnije. Branislav Švonja je razrešen sa funkcije direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, na koju ga je imenovala ista Vlada, počev od 27. jula prošle godine. Prema istraživanju CINS-a, privatna firma u kojoj je Švonja donedavno bio vlasnik i čiji se zastupnici predstavljaju kao radnici državnih institucija, zarađuje milione prodajom informacija koje su inače besplatne, a ranije je osuđivan zbog kupovine glasova. Hapšen je tokom policijske akcije „Pluton 2“.

Drugo razrešenje, o kojem je odluka doneta istog dana odnosi se na Predraga Mirovića, koji je na sopstveni zahtev, razrešen dužnosti člana Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Vode Vojvodine“. „Peščanik“ je pre mesec dana objavio da je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović potpisao rešenje kojim se njegov brat Predrag postavlja za člana Nadzornog odbora u Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine. „Agencija za borbu protiv korupcije trenutno proverava ovaj slučaj, a sve ukazuje na to da je Mirović u ovom slučaju bio u sukobu interesa“, objavio pre mesec dana ovaj portal. 

Suština problema sukoba interesa nije u tome što je Mirović (brat) izabran na neku javnu funkciju, već što je Mirović (predsednik Vlade APV) o tome uopšte odlučivao. Iako je donošenje odluke o razrešenju u tom smislu znatno manje sporno od prethodnog postavljenja brata (jer se pretpostavlja da nije reč o pogodovanju interesima člana porodice), formalno je reč o istom problemu sukoba interesa – predsednik Vlade APV ne sme da učestvuje u odlučivanju o stvari koja se tiče interesa njegovog člana porodice. Zato je i svojevrsna ironija da se problem koji je nastao zbog toga što je funkcioner jednom prekršio pravilo (ne)odlučivanja u svojoj stvari razrešava tako što on to ponovo čini, samo što potpisuje odluku koja stvari vraća u prvobitno stanje. Naime, i rešenje kojim se Mirović (Predrag) razrešava sa funkcije u NO javnog preduzeća, potpisao je takođe predsednik PV, Igor Mirović.

Р Е Ш Е Њ Е

I

МР ПРЕДРАГ МИРОВИЋ разрешава се дужности члана Над-

зорног одбора Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводи-

не”, Нови Сад, на лични захтев.

II

Ово решење објавиће се у „Службеном листу Аутономне по-

крајине Војводине”.

ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА

Број: 023-19/2017

Нови Сад, 22. март 2017. године

ПРЕДСЕДНИК

Покрајинске владе

Игор Мировић