Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Nameštanje novogodišnje bine

Datum kreiranja: petak, 30 decembar 2016

cebefTransparentnost je uputila zahtev za pristup informacijama Centru beogradskih festivala, instituciji koja je, između ostalog, zadužena i za organizovanje novogodišnjeg dočeka ispred Doma Narodne skupštine. Između ostalog, za koncerte koji su planirani za poslednja dva dana 2016. bilo je potrebno postaviti binu. Naš zahtev se odnosi na „postupak javne ili druge nabavke“ i „dostavljanje svih dokumenata iz postupaka koji su sprovedeni, a na osnovu kojih su postavljeni bina, ozvučenja i rasveta“. Zašto baš to?

Za ovu javnu nabavku je 23.12.2016. objavljeno obaveštenje o pokretanju pregovaračkog postupka bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, kao i prateća konkursna dokumentacija. Pet dana docnije, objavljeno je obaveštenje o obustavi postupka javne nabavke. Rok za dostavljanje ponuda je inače bio 29.12.2016. u 14.00 časova. Kao ponuđač koji je identifikovan da jedini može izvršiti javnu nabavku, „iz umetničkih razloga, odnosno razloga povezanih sa zaštitom isključivih prava“, naveden je "SKY Solutions d.o.o.Beograd“. Kao razlog za obustavu je navedeno da je „prestala potreba naručioca za predmetnom nabavkom“, te da „u toku postupka nije pristigla ni jedna ponuda“. U međuvremenu, još 29. decembra, bilo je vidljivo da je bina postavljena.

Kako bi se sprečile zloupotrebe ove vrste postupaka zbog navodne hitnosti, što je bio čest slučaj, naročito pre usvajanja aktuelnog Zakona, uvedena je obaveza da naručioci traže mišljenje od Uprave za javne nabavke. U ovom slučaju je takvo mišljenje zatraženo 19.12. Odgovor UJN je datiran na 26.12.2016. a zbog sadržaja mišljenja je očigledno da je upravo to bio razlog za obustavu postupka.

Naime, UJN navodi da je organizator koncerta želeo da pregovara sa unapred određenom firmom uz obrazloženje da su odabrani izvođači i njihovi zastupnici tražili da produkciju koncerta realizuje upravo navedena firma „usled jedinstvenih tehničkih uslova koji su neophodni za realizaciju koncerta i koje jedino može da ispuni navedeni ponuđač jer poseduje „EAW ANYA-OTTO sound system“, kao i znanje i iskustvo koji su neophodni za realizaciju programa na umetničkom i progrmako-tehničkom nivou“.

UJN je stala na stanovište da ovi razlozi nisu dovoljni, „imajući u vidu da na tržištu postoje i drugi ponuđači koji mogu da pruže istovetnu uslugu“ i da naručilac „nije dokazao da je potencijalni ponuđač jedini koji poseduje“ traženu opremu i iskustvo.

Posebno je zanimljivo, i za sada nerazjašnjeno, to što se naručilac u konkursnoj dokumentaciji poziva i na mišljenje UJN broj 404-02-3099 /16, pri čemu se ne navodi kome je to mišljenje dato niti zašto bi naručilac tražio novo mišljenje od UJN ako već ima pozitivno.  

Stvar je jednostavna: kao i kod drugih nabavki dobara, usluga i radova, bilo je moguće utvrditi da je posedovanje navedene opreme i određenog relevantnog iskustva obavezan uslov koji se postavlja pred ponuđače. Čak i da je navedena firma jedina koja poseduje takvu opremu i iskustvo u Srbiji, treba imati u vidu da javne nabavke nisu ograničene samo na domaće firme i da i strane imaju mogućnost da u njima učestvuju pod jednakim ili gotovo jednakim uslovima.

Može se pretpostaviti da su se organizatori ovog postupka iz CEBEF-a našli u „nebranom grožđu“ zbog kratkih rokova i da nisu stigli da organizuju javnu nabavku u redovnim rokovima, što ih, naravno, ne oslobađa od odgovornosti kada se Državna revizorska institucija ili neki drugi državni organ zainteresuje za slučaj zbog trošenja 7 miliona dinara suprotno pravilima.

Međutim, ako oni nisu imali dovoljno vremena, to se sigurno ne može reći za gradske vlasti koje su im poverile organizovanje dočeka Nove godine. Naime, vredi se podsetiti da je ove godine grad okićen „pre roka“, dva meseca pre dočeka, a zašto ne i činjenice da je za tu uslugu sprovedena javna nabavka u redovnim rokovima, ali sa konkursnom dokumentacijom koja je bila u potpunosti prilagođena unapred odabranom dobavljaču, što je ostalo bez reakcije i potencijalne konkurencije i državnih organa

Prilog dokumenta:

Zahtev koji je TS uputila CEBEF

Obaveštenje o pokretanju postupka

Mišljenje Uprave za javne nabavke

Odluka o obustavi postupka

 

foto: www.cebef.rs screenshot