Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Predstavljen Indeks transparentnosti lokalne samouprave

Predstavili smo indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI za 2015. godinu. Na vrhu tabele je Paraćin sa indeksom 74 (na skali od 0 do 100), slede Inđija (66), Bačka Topola (62), Pančevo i Leskovac (61), Senta, Srbobran i Vranje (60).

Na dnu tabele su Koceljeva (16), Sečanj i Preševo (15), Bela Crkva i Smederevska Palanka (11). Prosečna ocena u celoj Srbiji je 40.

Najkraći zaključak je da se, u najvećem broju slučajeva, odredbe propisa koje se tiču transparentnosti poštuju u onoj meri u kojoj postoje sankcije za kršenje obaveza. Obaveze koje ne povlače sankcije, ili su mehanizmi sankcionisanja nedelotvorni, često se krše.

Malobrojni su slučajevi istupanja van zakonskog okvira i preduzimanja mera koje nisu obavezne a mogu da unaprede transparentnost. To se odnosi i na stanje internet sajtova, informatora o radu, na informacije dostupne u uslužnim
centrima i prostorijama uprave, na postupanje po zahtevima za dostavljanje informacija, uređenje procedura i praksu u vezi sa radom skupštine, u vezi sa budžetom, javnim raspravama, javnim preduzećima.

S druge strane, veliki broj jedinica lokalne samouprave, izrazio je spremnost da prihvati deo naših preporuka, a neki su to već i učinili.

Detalje o istraživanju, analizu sa preporukama, celu tabelu sa rangiranjem i interaktivnu mapu sa podacima o svim opštinam ai gradovima možete pogledati na našem sajtu: http://transparentnost.org.rs/…/sr/istraivanja-o-korupc…/lti

LTI MC TS 02