Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Koalicija prEUgovor: Ako vlast ne reaguje na hajku sa nacionalnih frekvencija, pokazuje da stoji iza nje

preugovor logoKoalicija prEUgovor zahteva hitnu reakciju nadležnih institucija zbog najnovijih napada na nezavisne novinare, predstavnike civilnog društva, stranih država i opozicionih partija od strane provladinih medija koji su emitovali video sa opasnim i lažnim optužbama da ovi pojedinci učestvuju u navodnim pripremama ubistva predsednika države i članova njegove porodice. Dosadašnji izostanak reakcije domaćih institucija na iznošenje ovako teških optužbi koje ugrožavaju bezbednost  javnih ličnosti  predstavlja snažan pokazatelj ubrzane regresije vladavine prava u Srbiji.

Video čiju režiju potpisuje aktivista vladajuće stranke, a koji je emitovan i sa televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom, predstavlja poziv na linč ljudi čije su fotografije prikazane i na obračun sa organizacijama i medijima iz kojih dolaze. Bez i jednog dokaza, oni su optuženi da su se udružili ne samo da ubiju predsednika Republike i njegovu porodicu, već, i da imaju nameru da ubiju Srbiju kao državu. Time je, po oprobanom receptu iz devedesetih godina prošlog veka, pokrenuta hajka, dat razlog i opravdanje, i poslat poziv da neko ove „neprijatelje državeˮ onemogući u sprovođenju ovog navodnog plana. Da stvar bude još zloslutnija, video sličnog sadržaja je na istim televizijama emitovan pre tačno četiri godine, kada je meta progona zasnovanog na lažnim optužbama i  konstrukcijama bio političar iz Kosovske Mitrovice, Oliver Ivanović.

Zaštita prava svih građana da slobodno misle i kritikuju i kažnjavanje odgovornih za krivična dela, uključujući i krivično delo lažnog optuživanja, jeste obaveza države. Odsustvo reakcije, pre svega nadležnih organa – javnog tužilaštva i Regulatornog tela za elektronske medije –  na ovaj vid ugrožavanja bezbednosti pojedinaca je nedopustivo. Takođe, odsustvo reakcije drugih državnih funkcionera koji se oglašavaju u mnogim drugim prilikama (predsednik države, predsednica Vlade, predstavnici resornih ministarstava i skupštinskih odbora) moglo bi se tumačiti kao posredna podrška autorima i emiterima videa.

Sve ovo se dešava samo mesec dana nakon što je Srbija otvorila novi klaster u pregovorima sa Evropskom unijom. Koalicija prEUgovor sve vreme upozorava da stanje demokratije i pravne države mora da bude osnov ocenjivanja sveukupnog stanja u zemlji. Iako je napredak u procesu evropskih integracija uslovljen pre svega reformama u oblasti vladavine prava, gotovo svakodnevno verbalno i sve češće i fizičko nasilje prema novinarima, aktivistima i organizacijama civilnog društva, koncentracija moći u jednoj grani vlasti i gaženje svih procedura i normi pokazuje ne samo da napretka u vladavini prava nema, već da je država potpuno zarobljena. Iako i EU ukazuje na neke od slabosti vladavine prava u Srbiji, te poruke očigledno nisu dovoljno snažne, a otvaranje novih klastera vlast u Srbiji tumači kao signal da će kršenje vladavine prava i zastrašivanje kritičara režima ostati bez posledica.

Kada institucije ne funkcionišu i kada se zakoni selektivno primenjuju, obaveza svakog čoveka je da stane u zaštitu onih koji su maltretirani i ugnjetavani. Zbog toga koalicija prEUgovor izražava svoju podršku svim kolegama koji su meta ovog najnovijeg u nizu napada od strane glasnogovornika vlasti i zahteva da se utvrdi krivična odgovornost zbog neosnovanih optužbi za krivično delo (priprema atentata) iznetih u videu.

Misija Koalicije prEUgovor je da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti političkih kriterijuma, pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24) i predlaže mere za unapređenje stanja, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije. Koaliciju čine: Akcija protiv trgovine ljudima ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).