Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Javne nabavke nakon poplava – šta je urađeno i kako dalje?

Organizacija Transparentnost – Srbija Vas poziva da prisustvujete

Konferenciji za štampu

Javne nabavke nakon poplava – šta je urađeno i kako dalje?

koja će se održati u petak, 13. februara 2015. od11.00 – 12.30časova,

u Medija centru, Terazije 3, Beograd

Dnevni red:

Moderator: prof. Dr Vladimir Goati, predsednik, Transparentnost Srbija

  • Uvodno obraćanje - NjE ambasador Peter Burkard, šef Misije OEBS-a u Srbiji (očekuje se potvrda)
  • Predstavljanje metodologije i nalaza istraživanja - Rade Đurić, saradnik,Transparentnost Srbija
  • Glavni zaključci istraživanja i preporuke u vezi sa uređenjem postupka nabavkinakon elementarnih nepogoda - Nemanja Nenadić, programski direktor, Transparentnost Srbija

Na konferenciju su pozvani i predstavnici sledćih institucija:

Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Uprava za javne nabavke, Državna revizorska institucija, JP Srbijavode, JP Elektromreža, JP Putevi Srbije, JP Železnice Srbije, Narodna skupština - Odbor za finansije, republički buet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Kabinet ministra bez portfeljazaduženog za vanredne situacije.

Glavni nalazi izveštaja će biti prevedeni na engleski. Za dodatne informacije možete se obratiti gđi Mariji Radović na telefon 011/ 303 38 27 ili putem email-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

Transparentnost – Srbija

Beograd, 5. februar 2015.

Transparentnost Srbija je u periodu septembar – decembar 2014, u sklopu projekta „Monitoring javnih nabavki koje se odnose na otklanjanje posledica poplava u Republici Srbiji“, zahvaljujući podršci Misije OEBS-a u Srbiji, vršila monitoring javnih nabavki koje su sprovedene na osnovu Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji („Službeni glasnik RS”, broj 75/14).U sklopu monitoringa pratili smo 55 nabavki radova koje su vršila javna preduzeće, a pre svega JP Srbijavode, dok je za još 22 nabavke pribavljena dokumentacija, ali nisu bile predmet detaljne analize.

Zakon o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji predviđa procedure koje se razlikuju od onih propisanih Zakonom o javnim nabavkama, kao i bitnu ulogu Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja u kontroli realizacije.

Zakon o javnim nabavkama i inače sadrži pravila za sprovođenje nabavki koje ne mogu da čekaju, kao i za sprovođenje nabavki po hitnoj proceduri u pregovaračkom postupku. Transparentnost Srbija je od početka ukazivala da ukoliko postojeće norme Zakona o javnim nabavkama nisu dovoljne, da je bolje dopuniti ih, nego uređivati ovu materiju od slučaja do slučaja.

Zbog toga su iskustva u dosadašnjim nabavkama nakon poplava, važna ne samo sa stanovišta da li su raspoloživa sredstva iskorišćena na najbolji način, već i zarad uređivanja nabavki u eventualnim budućim sličnim situacijama.