Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Ministarstvo pravde nastavlja lošu praksu

Datum kreiranja: utorak, 19 jun 2018

javna raspravaTransparentnost Srbija pozvala je Ministarstvo pravde da prekine sa lošom praksom i da otvori javnu raspravu o nacrtu zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije pre slanja Evropskoj komisiji na mišljenje, kao i da objavi izveštaj o prethodno održanoj raspravi o nacrtu iz 2016. godine.

Naime, Insajder je objavio da je dobio odgovor Ministarstva na pitanje šta se dešava sa izmenama zakona, u kojem se navodi nacrt zakona završen, usaglašen s Agencijom za borbu protiv korupcije, kao i "komentarima sa javne rasprave". U toku sledeće nedelje Nacrt će biti upućen Evropskoj komisiji na mišljenje“. Kako se dodaje, Ministarstvo očekuje da će mišljenje Evropske komisije biti dostavljeno u što kraćem roku, kako bi bili ispunjeni svi uslovi da zakon uđe u skupštinsku proceduru.

Ovaj odgovor sadrži neke nove informacije, ali mu, pored dobre vesti da se radi na novom zakonu, nedostaju brojni bitni podaci za razumevanje stvari. Naime, nacrt novog zakona o Agenciji je bio završen i postavljen na javnu raspravu još u jesen 2016. godine. Od tada nije prešao u sledeću fazu procesa, niti je objavljen izveštaj sa javne rasprave. Nezvanično, razlog za čekanje bio je izbor novog rukovodstva Agencije, koje se u međuvremenu promenilo dva puta

Slanjem nacrta medjunarodnim institucijama, a da domaća javnost ne zna koji je tekst upućen, nastavak je loše prakse, posebno ako je je izvesno da nije reč o identičnom tekstu nacrta koji su građani imali prilike da pročitaju na sajtu Ministarstva pravde, gde je i dalje objavljen samo nacrt zakona iz 2016. godine.

Druga loša praksa jeste korišćenje reči „usaglašen sa komentarima“. Taj izraz bi trebalo da stvori utisak da je akt plod opšte saglasnosti. Čak i da između Ministarstva i Agencije postoji saglasnost oko svih odredaba, a razlike su bile velike u momentu kada se pojavio nacrt 2016, sasvim je sigurno da neki od predloga sa javne rasprave nisu prihvaćeni.

Da bi se ovi problemi rešili, novi nacrt bi trebalo da bude iznet na javnu raspravu, pre nego što bude upućen na mišljenje bilo kojoj međunarodnoj instituciji, a o prethodnoj javnoj raspravi bi trebalo objaviti izveštaj.