Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Preizborni pritisci na zaposlene u javnom sektoru u Republici Srpskoj i u Srbiji

Datum kreiranja: subota, 29 septembar 2018

dodik gackoU izbornim kampanjama u Srbiji još nismo videli direktne pretnje zaposlenim u javnom sektoru, popout onih koje je u kampanji u BiH uputio predsednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik, a zbog kojih su naše kolege iz TI BiH podnele krivičnu prijavu.

Dodik je, kako navode u TIBiH, pretio penzionerima da neće dobiti jednokratnu pomoć ako ne glasaju za SNSD, zdravstvenim radnicima koji podržavaju sindikalnog lidera da neće dobiti povećanje plata, a zaposlenim u TE Gacko da će dobiti otkaze ako glasaju za opoziciju.

Mogli smo, međutim, i u Srbiji prethodnih godina da čujemo tajno načinjeni snimak na kojem je, kako su mediji izvestili, predsednik opštine naređivao da se otpuste zaposleni u javnom sektoru koji ne žele da idu na miting SNS-a,

Čitali smo i medijske navode o primoravanju zaposlenih u javnom sektoru da prisustvuju političkim skupovima, a videli smo i snimke radnika JP kako oblače stranačke jakne pred miting. Sve ovo je i TS registrovala u izveštajima o izbornim kampanjama 2018, 2017, 2016, i svih prethodnih izbornih godina od 2012. 

Takođe, korišćenje javnih resursa u kampanji, govori poliitčara usmereni protiv opozicije, na skupovima na kojima nastupaju u svojstvu javnih funkcionera, postali su redovna preizborna pojava u Srbiji, koju registruju i domaće organizacije, među kojima je TS, ali i Evropska komisija u izveštajima u Srbiji i posmatrači Misije OEBS/ODIHR.

Problem je što izostaje reakcija nadležnih državnih organa. Pa tako, ne primer, u slučaju promocije liste SNS u Zemunskoj gimnaziji, kada je prekršeno više zakona, i Agencija za borbu protiv korupcije i Prosvetna inspekcija su zaključili da to nije bio politički skup.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je takođe 2018. tokom kampanje, kao ministarka građevinarstva i saobraćaja, u Obrenovcu promovisala SNS i kritikovala opozicione kandidate, a ta njena izjava je objavljena na sajtu ministarstva, što je nesumnjivo kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odredbe koja zabranjuje funkcionerima da koriste javne resurse i skupove na kojima učestvuju i susrete koje imaju u svojstvu funkcionera, za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata.

Od Agencije za borbu protiv korupcije smo u martu dobili odgovor da je u toku postupak prethodne provere da li je prekršila zakon, a ove nedelje, na novi zahtev, odgovor da je i dalje "u toku postupak prethodne provere".