Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

N1: Kad poziv predsednika promeni sve i - "preskoči" institucije

Datum kreiranja: utorak, 06 novembar 2018

kad pozove predseednik"Majstorski potez predsednika Srbije - pomogao samohranoj majci" - tako su, između ostalog, tabloidi bliski vlasti preneli vest da je predsednik Aleksandar Vučić rešio skoro dvogodišnju pravnu bitku jedne meštanke Boljevaca. Ona je govorila za N1, rekla da se ljuti na vlast, predsednika su njene reči dirnule i, kako kaže, pozvao ju je telefonom.

Osim što je ovoj ženi pomogao da reši problem, predsednik je, radeći nešto što nije u opisu njegovog posla, preskočio najmanje pet institucija u čijem je opisu baš to. Čemu nam onda služe institucije?

Decenijama je Slobodan Petrić, meštanin sela kraj Ljiga, od nadležnih opštinara tražio da naprave put kroz njegovo selo. "Šta da tražiš kad nema čoveče, kažu nema para", priča.

Stojana Veljković iz Boljevaca kraj Beograda, godinu i po dana sudi se s Putevima Srbije, da za kuću koju ruše zbog Koridora 11 bude pravedno obeštećena. "Godinu i po dana, ko će meni da plati advokata", pita Stojana.

Ovakvih Slobodana i ovakvih Stojana u Srbiji je na hiljade, ali se njihovi problemi ne rešavaju preko noći. Petriću je jedan susret s predsednikom promenio sve i problem mu je "završen".

Stojanu je, pak, predsednik Vučić pozvao telefonom, i to nakon što je, ljuta na vlast, između ostalog, poručila i ovo: "Volim Vučića, ali nažalost više nema poverenje u mojoj kući".

Nije prošao ni dan, a u nedelju ujutru, po naređenju predsednika Vučića posetio ju je direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak. Obećao - rešava problem.

Jedan poziv tako je promenio sve. Jedan poziv, takođe je preskočio sve institucije. Jer ako je građanka u pravu da je u eksproprijaciji oštećena, postavlja se pitanje ko je sve u krivu?

Gradski zavod za veštačenje koji je vršio procenu kuće? Poreska uprava koja zemljište vodi kao poljoprivredno, iako Stojana plaća porez za gradsko - građevinsko, opština Surčin koja ju je poslala na sud, Putevi Srbije koji se na suđenjima nisu pojavljivali, i na kraju, ako je tačno da je njen potpis na rešenju o eksproprijaciji falsifikovan - ko će za to delo krivično odgovarati?

"Postoje samo dve mogućnosti. Ili ljudi u Putevima Srbije i ovim drugim javnim službama nisu uradili dobro posao, pa su sada naterani, i onda naravno moraju oni da budu odgovorni, ili je pak došlo do toga da se prekrši zakon u korist gospođe koja je došla do TV ekrana, a na štetu svih drugih koji nisu imali takvu priliku", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Da li ih je potez predsednika abolirao od svake odgovornosti? Opasno je, kažu, u Transparentnosti, kada jedan čovek preuzme ulogu institucija, jer onda se postavlja pitanje čemu one uopšte služe.

Oni na vlasti time, kažu, i sebi čine kontra uslugu.

"Onda će i svi drugi preskakati sve stepenike i neće biti zadovoljni sve dok ne dođu do vrha, sve dok predsednik lično ne razmotri i njihov slučaj", navodi Nenadić.

Sve to govori, konstatuje sagovornik N1, da je Srbija u velikoj meri marketinška, a ne pravna država.