Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Nije stvar u registru lobista već u procesu lobiranja

Datum kreiranja: utorak, 14 januar 2020

rts lobiranjeMediji prenose izjave predstavnika državnih organa da će do proleća u registar lobista biti upisano 30 lobista, ali se niko ne bavi činjenicom da za sedam meseci primene zakona nije zabeležen niti jedan slučaj lobiranja.

Naime, pored registrovanih lobista mogu da lobiraju i neposredno zainteresovana lica koja rade za sebe i za svoje firme, i predstavnici udruženja koji zastupaju interese članova. Od avgusta kada je Zakon stupio na snagu nema aktivnosti. Nemanja Nenadić kaže za RTS da je nemoguće da se donosiocima odluka na republičkom i lokalnom nivou niko nije obraćao.

"Glavna stvar je da se prati ko pokušava da utiče na donošenje odluka bilo da to čini postpajući u skladu sa zakonom o lobiranju ili na neki drugi način - to je ono što mi treba da dobijemo kao građani, informaciju od državnih organa ko je pokušao da dođe do njih za šta se zalagao i sa kakvim argumentima", navodi Nenadić. Ono što bi bila važna dopuna zakona jeste da državni organi objavljuju ko im se obraćao, unapred, ne čekajući bilo čiji zahtev.

Inače, u februaru počinju dvodnevne obuke za lobiste, predviđene Zakonom o lobiranju. U Agenciji za borbu protiv korupcije očekuju da će do proleća u registar biti upisano do 30 lobista. Rok za prijavu prvih 15 kandidata je 26. januar. Za dvodnevnu obuku budući registrovani lobisti moraju da izdvoje 44.270 dinara. A kada je završe polažu ispit. Uspešni će dobiti certifikat i uslov da se upišu u registar.