Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Kako se dodeljuju sredstva iz budžetske rezerve

Datum kreiranja: petak, 05 mart 2021

stamatović vučić danasIzjava predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića, baca dodatno svetlo na oblast raspolaganja javnim finansijama koji je u Srbiji već godinama netransparentan – davanje novca iz budžetske rezerve lokalnim samoupravama.

Naime, kako se može zaključiti iz izjave Stamatovića, Vlada Srbije je uplatila toj opštini 120 miliona dinara iz budžetske rezerve, čemu je prethodila poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom početka rada gondole na Zlatiboru. On je naveo da će deo sredstava koje je opština dobila iz državnog budžeta biti iskorićen za otplatu kredita kojima se zadužila za izgradnju gondole.

"Praksa predsednika, kada dolazi u posetu lokalnim samoupravama je da, koliko sam video, obeća neka sredstva i tako je bilo na Zlatiboru", rekao je Stamatović.

Iako formalno predsednik Republike nema ovlašćenja da obećava bilo šta u ime Vlade, izjava ukazuje da je upravo to bio kanal za transfer sredstava iz republičkog budžeta. Na osnovu Zakona o budžetskom sistemu, sredstva tekuće rezerve budžeta Republike Srbije mogu se koristiti i za izvršavanje obaveza budžeta lokalne vlasti „usled smanjenog obima prihoda budžeta lokalne vlasti i drugih razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti budžeta lokalne vlasti“.

Transparentnost Srbija već godinama pokušava da dođe do informacija od Ministarstva finansija i Vlade o tome na osnovu kojih kriterijuma se vrši raspodela novca lokalnim samoupravama iz tekuće budžetske rezerve. Tako smo pokušavali da saznamo na koji način Vlada utvrđuje da je transfer neophodan kako se ne bi ugrozila likvidnost lokalnog budžeta, da nije bilo moguće predvideti troškove u postupku pripreme budžeta, i najvažnije, na koji način vrši odabir između gradova i opština koje iskažu potrebe za transferima.

Brojni slučajevi u praksi, o čemu smo pisali u istraživanju o upotrebi budžetske rezerve ukazuju na to da su ovi transferi vršeni i kada nije bilo zakonskog osnova za to, a u nekim situacijama su se takve odluke mogle jasno povezati sa potrebom političke promocije funkcionera lokalne vlasti.