Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Za ravnopravne izbore neophodno ograničiti funkcionersku kampanju

Datum kreiranja: nedelja, 01 avgust 2021

FunkcionerskaKampanja2Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da je za koliko-toliko ravnopravne izbore najvažnije postavljanje striktnijih ograničenja za aktivnosti javnih funkcionera tokom izborne kampanje.

Nenadić je za European Western Balkans rekao da ne postoje gotovo nikakva ograničenja intenziteta i vrste „navodno državnih poslova“ koje funkcioneri preduzimaju u vreme kampanje.

On je ocenio da mnoge takve aktivnosti očigledno nemaju „nikakve veze sa nadležnostima funkcionera, što je najvidljivije kod predsednika Republike, koji je slične aktivnosti, za koje se tvrdilo da su u njegovoj nadležnosti, prethodno sprovodio kada je bio premijer“.

Nenadić je rekao da je upravo zbog značaja koji takav vid kampanje ima za sadašnju vlast „najmanje optimista“ da će dijalog vlasti i opozicije u vezi sa izbornim uslovima imati neke opipljive rezultate.

Dodao je i da se Zakon o finaniranju političkih aktivnosti trenutno menja na netransparentan način i ocenio da trenutni predlog ne dotiče neka od najspornijih pitanja u sadašnjem zakonu.