Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Nenadić: Grčić nema na šta da podnese ostavku

Datum kreiranja: petak, 17 decembar 2021

eps nenadic novaGostujući u emisji “Probudi se”, programski direktor Transparentnosti Srbija, Nemanja Nenadić, rekao je da Milorad Grčić nije ispunjavao ni zakonske uslove za vršioca dužnosti direktora EPS te 2016. godine, kad je postavljen, a kao jedan od razloga je naveo i to što je svega četiri godine ranije završio fakultet.

“Mi imamao situaciju gde je vlada jedno vreme postavljala vršioce dužnosti, a onda je prestala i to da radi. Mi danas u dve trećine javnih preduzeća imamo potpuno nezakonito stanje. Milorad Grčić je samo jedan od 22 direktora javnih preduzeća koji su u nelegalnom statusu. On je praktično običan građanin”, ističe Nenadić i dodaje da Grčić nema na šta da podnese ostavku.

“Njemu je mandat istekao 2017. godine i on nema nikakvu formalnu poziciju. Njega je Vlada Srbije imenovala za vršioca dužnosti 2016., a čak ni tada nije ispunjavao uslove. On je 2012. godine završio fakultet, a kad se postavlja vršilac dužnosti, prema zakonu, on mora da ispunjava najmanje iste uslove koje ispunjava direktor. Jedan od uslova je i pet godina radnog iskustva sa odgovarajućim obrazovanjem, a Grčić nije imao ni pet godina od završenog fakulteta. Zato on uopšte nije smeo ni bude vršilac dužnosti”, naglašava Nenadić.

Prema njegovim rečima, primer Grčića nije izolovan.

„Govorimo o dobrom delu javne uprave, gde postoji isti takav problem, samo možda ima malo manje vršilaca dužnosti u nelegalnom statusu. Takvi politički postavljeni ljudi su spremni da izađu u susret dnevnim zahtevima koji dolaze iz politike. Postoji dosta indicija da u EPS-u ima mnogo zapošljavanja koja idu po partijskoj liniji. Na to ukazuju vrlo česte sistematizacije radnih mesta i njihovo prilagođavanje. Ima dosta izvlačenja novca kroz neke fiktivne javne nabavke, a s druge strane deluje nije bilo dovoljno ulaganja u resurse samog preduzeća“, objašnjava gost emisije „Probudi se“.

Pogledajte snimak gostovanja: https://www.youtube.com/watch?v=GQorrkfCLeo