Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Elektroprivreda Srbije i dalje bez zakonitog direktora

Datum kreiranja: subota, 15 januar 2022

eps org shemaVlada Srbije razrešila je Milorada Grčića sa mesta „vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije“, iako mu je mandat prestao pre 1.758 dana, zbog čega je samo mogla da to konstatuje. Pri tome nije imenovan novi vršilac dužnosti, niti je okončan konkurs za direktora koje je raspisan još pre pet godina.

U „Službenom glasniku Republike Srbije“ od petka 14.januara 2022. objavljena je odluka Vlade Srbije, na osnovu koje je Milorad Grčić razrešen „dužnosti vršioca dužnosti direktora JP Elektroprivreda Srbije, „zbog podnošenja pismene ostavke“. 

Vlada se pri tom poziva na odredbu Zakona o javnim preduzećima na osnovu koje mandat direktora javnog preduzeća prestaje „istekom perioda na koji je imenovan, ostavkom i razrešenjem“. Ova odluka Vlade Srbije je međutim pravno nemoguća, zato što je mandat Milorada Grčiću prestao još 23.3.2017. godine, istekom jednogodišnjeg perioda na koji je bio imenovan za vršioca dužnosti. 

Pošto u proteklih 1.758 dana najveće javno preduzeće u Srbiji nije imalo zakonitog vršioca dužnosti, jedino što je Vlada mogla da uradi je da konstatuje da je Grčiću mandat istekao u martu 2017. Njegova sadašnja ostavka i odluka Vlade da je prihvati, imaju značaja jedino za utvrđivanje odgovornosti građanina Grčića za eventualne druge nezakonitosti tokom perioda u kojem je faktički upravljao ovim javnim preduzećem.

Od ovog nezakonitog postupka Vlade koji je bio očekivan imajući u vidu dugogodišnje ignorisanje pravila iz Zakona o javnim preduzećima, još više zabrinjava činjenica da na istoj sednici nije imenovan vršilac dužnosti direktora JP EPS, koji bi upravljao preduzećem do okončanja konkursa. Podsećamo da je konkurs bio raspisan još 24.3.2017, i da prema raspoloživim podacima još uvek nije okončan. Usled toga je nejasno ko trenutno upravlja JP EPS i na osnovu kojih ovlašćenja, dok se u zvaničnom registru Agencije za privredne registre, još uvek navodi ime Milorada Grčića kao zakonskog zastupnika. 

Podsećamo da bi u slučaju da je sam građanin Grčić preneo pojedina ovlašćenja pre podnošenja ostavke i taj bi bio nezakonit, jer ga je donelo lice kojem je po sili zakona mandat prestao pre gotovo pet godina.  

Transparentnost Srbija stoga poziva Vladu da bez odlaganja obezbedi zakonito upravljanje u JP EPS, što je od naročitog značaja zbog aktuelnih problema u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom, ali i da pre najavljenog skraćenja mandata imenuje makar zakonite vršioce dužnosti u svim preduzećima u državnom vlasništvu, kako se bezakonje, koje nosi ogromne rizike za resurse javnih preduzeća i ostvarivanje njihove funkcije,  ne bi proteglo i na period nakon raspisivanja izbora, a do formiranja nove Vlade.