Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Hapšenje nelegalnog direktora

Datum kreiranja: utorak, 19 april 2022

javna preduzeća vdU vestima o hapšenju Lazara Mitrovića iz NP Đerdap, “zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio više krivičnih dela zloupotrebljavajući službeni položaj u vezi sa prodajom drvnih sortimenata mimo zakonskih regulativa i zbog nelegalne izgradnje vikend kuće za sebe, u zoni nacionalnog parka u kojoj je zabranjena izgradnja vikendica, kao i da je nedozvoljeno uticao na ozakonjenje ovog objekta”, on se naziva direktorom ili vršiocem dužnosti direktora tog javnog preduzeća. Istina je, međutim, da Lazar Mitrović nije vršilac dužnosti direktora u NP Đerdap još od 11. marta 2016, kada mu je istekao jednogodišnji mandatKonkurs za direktora, koji je raspisan 10. februara 2017, do danas nije okončan.

Ukoliko se Mitrović sumnjiči da je navedene zloupotrebe počinio u prethodnih 2230 dana, optužnica bi trebalo da obuhvati i članove Vlade, a u najmanju ruku ministre privrede iz tog perioda, koji su, “propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavesno postupali u vršenju služba, iako su bili svesni ili su bili dužni i mogli biti svesni da usled toga može nastupiti … imovinska šteta” (opis krivičnog dela nesavestan rad u služba iz člana 361. Krivičnog zakonika).

Transparentnost Srbija se mnogo puta već obraćala Vladi Srbije, Ministarstvu privrede i javnosti u vezi sa ovim pitanjem, ali do danas nisu preduzete mere da se poslovanje javnih preduzeća u Srbiji učini zakonitim. Slično kao i u slučaju Milorada Grčića, sada se pokazuju štetni efekti takvog grubog kršenja zakonskih obaveza.