Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Otvorenost budžeta Srbije

Datum kreiranja: ponedeljak, 24 oktobar 2016
obp 2Organizacija Partnerstvo za otvoreni budžet pozvala je Ministarstvo finansija da na vreme objavi Fiskalnu strategiju, kao i da izradi i objavi šestomesečni izveštaj o izvršenju budžeta i građanski budžet, kako bi na taj način povećalo transparentnost budžeta.
U pismu ministru Dušanu Vujoviću, Partnerstvo mu je zahvalilo za učešće na konferenciji u aprilu, Vašingtonu, koju je ta organizacija organizovala, i podsetilo ga da je tada izrazio spremnost da razmotri primedbe i predloge u vezi sa transparentnošću budžeta Srbije
Partnerstvo je u međuvremenu objavilo podatke o trenutnom stanju u istraživanju o otvorenosti budžeta, odnosno o dostupnosti najvažnijih budžetskih dokumenata. (http://www.internationalbudget.org/opening-budgets/open-budget-initiative/open-budget-survey/update/)
Reč je o podacima za 102 zemlje, a u slučaju Srbije, navodi se da je u prethodnoj godini Fiskalna strategija objavljena kasno, a da nisu objavljeni građanski budžet i šestomesečniizveštaj.
U ovom istraživanju smatra se da je Fiskalna strategija objavljena na vreme, ako je to učinjeno najmanje mesec dana pre objavljivanja predloga budžeta, najkasnije do kraja decembra.
U pismu ministru se ukazuje da bi objavljivanje, i to na vreme, ova tri dokumenta značajno doprinelo transparentnosti budžeta.
Partnerstvo za otvoreni budžet je izrazilo spremnost da, u saradnji sa svojim lokalnim partnerom, organizacijom Transparentnost Srbija, sa ministrom detaljnije razmotri planove reformi i daljih koraka u oblasti otvorenosti budžeta.
Srbija je, inače, u rangiranju po otvorenosti budžeta objavljenom 2015. godine bila na 47. mestu među 102 zemlje, sa 47 od mogućih 100 bodova. To je bilo ispod proseka regiona (53 boda), ali nešto bolje nego na prethodnom rangiranju, za 2012. (kada je skor bio 39), lošije nego 2010. (kada smo imali 54 poena) i za nijansu bolje nego 2008 (46). U oblasti učešća javnosti u izradi budžeta Srbija je 2015. godine imala svega 21% mogućih poena, za parlamentarni nadzor 42%, a za revizorski 67%. (http://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/saoptenja/7867-srbija-i-dalje-lose-ocenjena-po-otvorenosti-budzeta)
Ocenjivane zemlje imaju još četiri meseca da preduzmu odgovarajuće korake, kako bi povećale transparentnost i odgovornost, a time i rezultat u istraživanju koje će biti objavljeno 2017. godine.