Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Istraga o korupciji u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Datum kreiranja: utorak, 24 januar 2017

COE LogoČlanovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope reagovali su na poziv međunarodne organizacije za borbu protiv korupcije Transparency International da se ispitaju ozbiljne optužbe o korupciji u najvažnijoj evropskoj instituciji za zaštitu ljudskih prava.

Transparency International i šest njenih evropskih ogranaka (iz Češke, Francuske, Italije, Letonije, Španije i Velike Britanije) pozvali su 20. januara najviše zvaničnike Saveta Evrope da ispitaju optužbe da je član PS SE primio 2,3 miliona evra kako bi uticao na usvajanje rezolucije u vezi sa stanjem ljudskih prava u Azerbejdžanu. Ova tema je pomenuta već prvog dana zasedanja PS SE, u ponedeljak, a najavljeno je da će se o njoj raspravljati na sednici Odbora za poslovnik, imunitet i institucionalna pitanja, 25. januara.

Slučaj nazvan "Afera  kavijar diplomatija" prvi put je otvoren 2013. godine, ali je tada izneto malo konkretnih dokaza. U međuvremenu je organizacija Evropska inicijativa za stabilnost (ESI - http://www.esiweb.org) objavila novi izveštaj i dokaze. Sumnja se da je više članova PS SE primilo mito kako bi glasali protiv izveštaja nemačkog poslanika o stanju ljudskih prava u Azerbejdžanu. Među njima su poslanici iz Češke, Italije, Francuske, Poljske, Španije i Velike Britanije. Ta praksa navodno je trajala godinama i uključivala je, pored isplate novca i druge pogodnosti za poslanike koji su bili uključeni u korupcionašku aferu.

U pismu TI navodi se da je istraga o kršenju Etičkog kodeksa u potpunosti u rukama predsednika PS SE i pod punom kontrolom parlamentaraca. Efektivna istraga mora biti nezavisna, ukazala je TI u pismu generalnom sekretaru Torbjornu Jaglandu, predsedniku komiteta ministara SE Joanisu Kasulidesu i predsedniku PS SE Pedru Agramuntu.

Pozvala ih je da javno saopšte da nema mesta korupciji u Savetu Evrope, da podrže uspostavljanje posebnih pravila integriteta, što bi uključivalo nezavisnu kancelariju za istrage o etičkim pitanjima i da organizuju nezavisnu istragu u vezi sa glasanjem o rezoluciji u januaru 2013. godine i o ponašanju članova azerbejdžanske delegacije.

Već na prvom zasedanju PS SE, u ponedeljak, 23. januara, otvoreno je ovo važno pitanje. O njemu su govorili predsedavajuća Žozet Durije, portparol Grupe socijalista Morgen Jensen, portparol Ujedinjene evropske levice Tinii Koks i portparol Evropske konzervativne grupe Ian Lidel Grejndžer, koji je najavio da će optužbe o korupciji biti tema i na sednici odbora u sredu.

Transparentnost Srbija je prosledila ove informacije članovima delegacije Narodne skupštine u PS SE, preko kontakt formulara na skupštinskom sajtu.

Sa sednice PS SE:  http://assembly.coe.int/Documents/Records/2017/E/1701231130E.htm

Saopštenje Transparency International:

http://www.transparency.org/news/pressrelease/transparency_international_calls_on_council_of_europe_to_investigate_vote_b