Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Pokazna vežba pranja novca

Datum kreiranja: utorak, 25 april 2017

kirk maliPodaci o tome kako je Siniša Mali pre sedam godina sam sebi prodao firmu, a potom od tog novca kupio nekretnine, deluju kao pokazna vežba pranja novca. Reč je o podacima koje je pre dva meseca objavio portal Krik (deo je bio dostupan samo pretplatnicima), a ovih dana, uz neke nove podatke (npr. naziv firme) aktuelizovao portal Pištaljka. Inače, u tekstu je više prostora posvećeno napadima na Agenciju za borbu protiv korupcije zbog "dostavljanja informacija na kašičicu" nego Malijevim transakcijama. Bez obzira na to što je Agencija nakon naloga Poverenika očigledno uskratila javnosti više informacija nego što je trebalo, ostaje činjenica da je reč o državnom organu koji je ipak uradio značajan deo posla koji može da posluži krivičnoj istrazi, a da o toj istrazi nema nikakvih podatka, što je sada glavni problem. U najboljem slučaju, javnosti se kao „ustupak“ za mnogobrojne otvorene sumnje koje su iznete u vezi sa aktuelnim gradonačelnikom (uključujući i umešanost „vrha gradske vlasti“ u bespravnom rušenju u Hercegovačkoj pre godinu dana), nudi „nekandidovanje na sledećim izborima“. Zbog toga bi u najvećem javnom interesu bilo kada bi se pažnja javnosti više usmerila upravo ka javnom tužilaštvu, kao instituciji koja je nadležna da utvrdi da li postoji krivična odgovornost Siniše Malog, bez obzira na to da li on namerava da nastavi političku ili neku drugu karijeru.  

A što se konkretnih transakcija tiče, banka „Hypo Alpe-Adria“ je 2009. godine prijavila Upravi za sprečavanje pranja novca sumnjivu transakciju Siniše Malog od 525.000 evra. On je pola miliona evra na svoj račun primio kada je sam sebi prodao firmu „Ferdi Genetics“, o čemu je 8. marta pisao Krik, a Pištaljka ponovo 24. aprila.

„Ferdi Genetics“ je beogradska firma koja je bila u vlasništvu Siniše Malog. Nju je Siniša Mali u septembru 2009. godine prodao ofšor firmi „Alessio investment ltd“ koja je registrovana na Britanskim Devičanskim Ostrvima. U to vreme direktor firme „Alessio investment ltd“ bio je Siniša Mali. Predstavništvo ove firme u Srbiji bilo je registrovano na adresi gradonačelnikovog stana u naselju „Oaza“, a direktor predstavništva bila je njegova tadašnja supuga Marija Mali. Predstavništvo je 2010. godine ugašeno i izbrisano iz Agencije za privredne registre. Direktor firme „Ferdi Genetics“ i posle prodaje, a sve do aprila 2013. godine bio je brat Siniše Malog, a adresa „Ferdi Genetics“ bila je u stanu oca Siniše Malog.

U obrazloženju sumnje na pranje novca koju je banka pre osam godina dostavila Upravi za sprečavanje pranja novca navodi se da je „Ferdi Genetics“ firma „sa jednim zaposlenim i neznatnim finansijskim pokazateljima“ plaćena pola miliona evra i da je za plaćanje firma „Alessio investment ltd“ koristila račun u švajcarskoj banci „UBS AG“. UBS banka je bila glavni akter afere oko utaje poreza i skrivanja računa američkih državljana, zbog čega je američkoj državi morala da plati kaznu od 780 miliona dolara.

U izveštaju o vanrednoj kontroli imovine i prihoda gradonačelnika Beograda, Agencija za borbu protiv korupcije je objavila da je Siniša Mali 525.000 evra potrošio tako što je kupio nekretnine – stan od 160 kvadrata u beogradskom kompleksu „Oaza“ vredan 400.000 evra koji je plaćen 1. oktobra 2009. godine i, tri godine kasnije, stan u Bugarskoj, u naselju Sveti Nikola na Crnom moru vredan 92.880,48 evra. Ostatak novca iskoristio je za otplatu kredita za još jedan stan i četiri garaže u „Oazi“. U izveštaju piše i da gradonačelnik nije prijavio Agenciji da uopšte poseduje devizni račun na koji je primio sumnjivu transakciju i da je Agencija za ovaj račun saznala u drugoj vanrednoj kontroli zbog čega ga je Agencija kaznila merom upozorenja 2015. godine.