Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Izveštaji o finansiranju kampanje

Datum kreiranja: petak, 26 maj 2017

dinariIzveštaji o finansiranju izborne kampanje sedam predsedničkih kandidata, među kojima su i glavni opozicioni, mogli su se pročitati na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije još u sredu, 24. maja. To je, razumljivo, pobudilo veliko interesovanje medija, naročito onih bliskih vlastima, koji su otvorili pitanje visine troškova i istakli zanimljiva imena njihovih donatora u prvi plan. Međutim, izveštaj za kandidata vladajuće koalicije, koji je nesumnjivo potrošio najviše novca za kampanju i koji je dobio preko 50% ukupnih budžetskih davanja, nije bio dostupan ni u petak, 26. maja.

Prema saopštenju Agencije, deset od jedanaest učesnika predsedničkih izbora, svi sem predlagača kandidata Saše Radulovića, blagovremeno je podnelo izveštaj Agenciji u elektronskoj i pisanoj formi. Svi "verifikovani izveštaji su javno dostupni" na sajtu Agencije, osim izveštaja koalicije oko Srpske napredne stranke jer se "zbog obimnosti izveštaja, koji ima gotovo 300 strana", Agencija suočila sa "tehničkim problemom pri verifikaciji izveštaja". Ovaj tehnički problem, kako se navodi, nema uticaja na sam proces kontrole izveštaja o troškovima izborne kampanje i sve aktivnosti u tom procesu odvijaju se uobičajeno.

Agencija je dodala da će ove godine prioritet biti kontrola izveštaja, ali da će paralelno biti obavljana i kontrola odredjenog broja godišnjih finansijskih izveštaja.

Inače, zanimljivo je primetiti da u ponedeljak, pred istek roka za podnošenje izveštaja, Agencija nije želela da saopšti novinarima RTS ko je sve podneo izveštaje o finasiranju kampanje.

Budući da ovakav razvoj situacije može otvoriti sumnje, zatražili smo zahtevom za pristup informacijama podatke o redosledu prispeća izveštaja o finansiranju kampanje za predsedničke izbore. Jedini logičan redosled objavljivanja je upravo taj. Pored toga, ova situacija pokazuje da bi bilo logično zakonom obavezati i podnosioce izveštaja da ih objave na svojim internet prezentacijama. Podsećamo na to da se Transparentnost Srbija inače zalaže za javnost podataka o finansiranju kampanje dok ta kampanja još uvek traje. Srbija je dobila preporuku EU da izmeni Zakon o finansiranju političkih aktivnosti u tom pravcu pre godinu dana, ali ništa u vezi sa tim nije učinjeno.