Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Uticaj na sud

Datum kreiranja: petak, 29 septembar 2017

novosti av sudReakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića na odluku Apelacionog suda u Beogradu koji je po jednoj optužnici oslobodio biznismena Miroslava Miškovića, a po drugoj ceo slučaj vratio na ponovno suđenje, tema je kojom se bavi nekoliko medija.

"Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno", izjavio je Vučić, upitan da prokomentariše odluku Apelacionog suda.

Sagovornici listova Danas i Kurir smatraju da je ovo primer nedozvoljenog komentarisanja sudskih odluka i usmeravanja rada prvostepenog veća.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, ističe da predsednik republike nema nadležnosti u odnosu na sudove i zato je neprimereno i da hvali i da kritikuje sudske presude. Promovisanje interesa - Zadatak Apelacionog suda je da utvrdi da li je prvostepeni sud pravilno primenio zakon u vezi sa konkretnom optužnicom, a ne da osuđuje bogataše zato što su se oni na neki način okoristih vezama sa vlašću ili zato što bi to rado činili u budućnosti. Dakle, možda je istina da je Mišković plaćao visoke naknade ministrima kako bi promovisali njegove interese, za šta ga je Vučić javno optuživao u doba dok je bio prvi potpredsednik Vlađe, ali to nije bio predmet ovog sudskog postupka. Ne zna se ni da li su za te tvrdnje ikada predočeni dokazi i da li je bilo istrage. Pored toga, treba imati na umu da nijedan tajkun ne može da donosi odluke u ime države sam, to uvek moraju da učine neki ministri, poslanici, gradonačelnici...-kaže Nenadić. 

Vladimir Vučinić, bivši sudija Višeg suda u Beogradu, koji je jedno vreme sudio u predmetu Mišković, podseća da je ovaj postupak i dalje " živ predmet" i da bi državni zvaničnici morali da se uzdrže od komentarisanja.

-I dalje postoji pretpostavka nevinosti i u tom kontekstu ovakva izjava nije u redu. Ovakvim komentarom Vučić je iskazao u kom pravcu želi da se okonča sudski postupak, kaže Vučinič, uz ogradu da lično nije pročitao predsednikovu izjavu.

Ovakve izjave, dodaje on, mogu da stvore predubeđenje kod nekih sudija da vlast želi određen epilog. Ipak, kako ističe, ne deluje mu da se u ovom konkretnom slučaju sudije vodile nečijim "muzičkim željama".

Heterogena priroda prvostepene presude, kao i odluka Apelacionog suda uliva mi poverernje da je suđeno po zakonu i  da nisu uvažavana mišljenja političara, navodi Vučinič.