Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Korupcija i 100 dana Vlade

Datum kreiranja: utorak, 17 oktobar 2017

korak napredU promo materijalu i kratkom izveštaju po tačkama povodom 100 dana Vlade Srbije, izabrane u leto 2017. borba protiv korupcije se ne pominje. Ovo se može smatrati očekivanim, budući da u ovom periodu nije bilo ni zakonskih promena ni napretka u primeni antikorupcijskih zakona koji bi se mogli pripisati delovanju izvršne vlasti, niti predloga novih zakonskih rešenja koja bi bila važna za ovu oblast. Ono što više zabrinjava je činjenica da je i u planovima Vlade borba protiv korupcije dobila manji značaj nego ranijih godina, o čemu smo pisali.

Iako je očekivano da će se Vlada podičiti onim što smatra da je bilo uspešno u njenom radu, valja podsetiti da je „100 dana Vlade“ institut namenjen pre svega ispitivanju uspešnosti rada izvršne vlasti od strane spoljnih posmatrača, a ne sopstvenoj promociji.

Posebno zabrinjava što je u tom promotivnom materijalu korišćen slogan koji jasno asocira na naziv vladajuće stranke, a što se sve lako može dovesti u vezu sa učestalim najavama raspisivanja izbora (od strane predsednika države) i neobičnom izjavom predsednice Vlade (neobičnom, makar sa stanovišta ustavnog položaja Vlade Srbije i činjenice da na izborima učestvuju političke stranke, koalicije i grupe građana, a ne državni organi): „Meni je potpuno u redu da, ukoliko postoji bilo kakva potreba, mi stavimo na probu zadovoljstvo naroda našim radom, mislim da je to potpuno legitimno”. „Premijerka je dodala da su, ukoliko dođe to vanrednih parlamentarnih izbora, i ona i njen tim spremni za to. (Tanjug)“

Korupciju je povodom 100 dana Vlade pomenuo MUP u posebnom promotivnom spotu , ali samo na uopšten način, kroz sintagmu „borba protiv kriminala i korupcije“, bez osvrta na rezultate u ovoj oblasti.