Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Kosovski lokalni izbori – da li Vlada sme da se meša?

Datum kreiranja: utorak, 24 oktobar 2017

djuric slistaNedavni kosovski lokalni izbori bili su još jedna zagonetka sa stanovišta ispravne primene propisa Republike Srbije. Za razliku od većine ranijih situacija kada su se srpske partije, što nacionalne što lokalne, borile za podršku birača samostalno, a političari „iz Beograda“ su podržavali svoje partijske drugove, sada su iza jedne liste nedvosmisleno stali državni organi. Da li je tako nešto dozvoljeno?

Ako se pođe od toga da su Kosovo i Metohija deo Srbije, onda bi sve liste koje učestvuju na tim izborima državni organi Srbije trebalo da tretiraju jednako. U najmanju ruku, jednako bi trebalo da tretiraju sve izborne liste koje priznaju Republiku Srbiju za svoju državu, pa makar se njihovo viđenje načina na koji treba voditi državnu politiku razlikovalo od onog koji ima aktuelna Vlada Srbije. Drugim rečima, kao što je zabranjeno da Vlada Srbije ili da pojedinci u svojstvu javnih funkcionera (a ne kao partijski zvaničnici) preporučuju glasanje za određenu partiju na lokalnim izborima u Leskovcu, Senti ili Valjevu, isto to bi bilo zabranjeno i kad se izbori održavaju u Zvečanu i Gračanici.

Ako se pođe od pretpostavke da Kosovo nije u pravnom sistemu Srbije, onda bi se za pristrasnost državnih organa moglo tražiti neko opravdanje – npr. da samo jedna lista zastupa interese i politiku države Srbije a da se sve druge tome protive. Naravno, za tako nešto bi trebalo dati jasne dokaze. Argument ove vrste bi se mnogo lakše mogao braniti kada je reč o izborima za Skupštinu Kosova, gde postoji mogućnost da predstavnici Srba utiču na politiku „Prištine“ nego kada je reč o izborima za gradonačelnike i odbornike u srpskim selima i gradovima koji odlučuju o komunalnim pitanjima. Kako god bilo, ostaje činjenica da ovaj vid intervencije državnih organa nije pravno uređen, što ga čini spornim, bez obzira na eventualnu opravdanost.

Pitanje zakonitosti ovakvog postupanja će se otvoriti u novom svetlu kada sledeći put budu organizovani parlamentarni ili predsednički izbori u Srbiji. Može se dogoditi da na tim budućim izborima „Srpska lista“ ili njeni funkcioneri, koji su sada uz pomoć državnih organa Srbije pobedili na lokalnim izborima, pruže podršku nekoj od stranaka ili kandidata na izborima u Srbiji. Ukoliko do toga dođe, sadašnje angažovanje državnih organa Srbije na kosovskim lokalnim izborima bi se restrospektivno moglo tumačiti kao indirektno korišćenje državnih resursa u svrhu partijske promocije.

djuric vucic telefon