Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Procena pogrešna, novac izgubljen

Datum kreiranja: utorak, 05 decembar 2017

danas docekPotpuno je nerealno očekivati da Grad Beograd povrati 100 miliona dinara uloženih za doček Nove godine, a kamoli ostvari profit, saglasni su sagovornici Danasa. Projekcije gradonačelnika Siniše Malog su, dodaju, nerealne i neutemeljene na činjenicama. 

- Ne mislim da je mnogo 100 miliona dinara, jer očekujemo bar 20 odsto više prihoda. Ne radimo to zato što se nekom može, nego zato što vidimo priliku da se zaradi novac, obrazložio je gradonačelnik zašto se tolika suma izdvaja za novogodišnji program u Beogradu. Ta suma je duplo veća od one koja je za proslavu izdvojena prošle godine, dok su, recimo, troškovi za doček 2014. bili svega osam miliona dinara. Mali je rekao da „ove godine grad Beograd ne zavisi od sponzora, već će većina troškova biti pokrivena iz gradskog budžeta". 

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić kaže za Danas da nije video da je gradonačelnik Mali obrazložio na koji način je došao do proračuna zarade od ulaganja u proslavu nove godine u Beogradu. 

- Nema sumnje da besplatni novogodišnji muzički programi i rasveta privlače jedan broj turista iz drugih delova zemlje i inostranstva u Beograd, i da na taj način i Grad prihoduje nešto, od boravišnih taksa ili posredno. Međutim, pošto mnogi gosti dolaze i iz drugih razloga, na primer da bi proveli Novu godinu u nekom restoranu, na splavu ili kod prijatelja, ne bi bilo opravdano pripisati sav prihod od turizma ulaganjima iz gradskog budžeta - ističe Nenadić.

On dodaje da bi trebalo predstaviti makar nalaze nekog post festum istraživanja među turistima o razlozima njihovog dolaska i strukturi potrošnje, da bi se tvrdnje gradonačelnika mogle ozbiljno razmatrati. 

- Ovako, reč je o golim neproverljivim tvrdnjama, koje se svakako ne mogu uzeti kao valjano opravdanje za uloženih 100 miliona dinara. Takođe, ako su tvrdnje o visokom profitu od ulaganja u novogodišnju proslavu istinite i utemeljene na istraživanjima, onda bi i beogradski i drugi gradski čelnici trebalo da objasne zbog čega nisu uložili još više novca kako bi profit bio još veći - naglašava Nenadić. 

O zaradi na proslavi novogodišnje noći nije uveren ni konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija. 

- Mi smo jedini grad na svetu koji novogodišnju rasvetu ima tri meseca. Ako to izbori budu iziskivali, uskoro ćemo je imati i po čitavu godinu. Ne znam kako se može zaraditi na rasveti ili besplatnim koncertima. Priče o povraćaju novca a kamoli zaradi su besmislene zaključuje Bušatlija. 

Poslanik DJB i ekonomista Aleksandar Stevanović kaže za Danas da kad neko izađe s procenom efikasnosti ulaganja u marketing, treba prvo da predoči kako to tačno meri. 

- Dakle, mora nam objasniti kako će izmeriti ko je i koliko potrošio novac samo zbog „investidje“ da bi mogli smisleno analizirati. Naredno pitanje je kako tačno zna da nema bolje upotrebe novca od ove - naglašava Stevanović. 

Dok sredstva iz gradske kase nisu bila ni izdvojena za novogodišnje svečanosti, Vlada Srbije je iz tekuće budžetske rezerve izdvojila 100 miliona dinara za Grad Beograd, zbog smanjenih prihoda u gradskom budžetu. Ova informacija objavljena je u najnovijem „Službenom glasniku“. Kako je navedeno, „sredstva iz tekuće budžetske rezerve raspoređuju se Ministarstvu finansija na ime transfera gradu Beogradu za izvršavanje obaveza, usled smanjenog obimaprihoda budžeta tog grada“. Rešenje o izdvajanju 100 miliona dinara Vladaje donela 19. oktobra. S obzirom da je identična suma izdvojena za doček Nove godine u Beogradu, novogodišnje slavlje u prestonici platili su svi građani Srbije.

Cenovnik / u evrima Aca Lukas 50.000 Riblja čorba 36.000 Željko Samardžić 25.000 Van Gog 17.700 Ortodoks Kelts i Ničim izazvan  8.400, Zana 7.500