Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Državna izgradnja stanova – hoće li biti javnih nabavki?

Datum kreiranja: ponedeljak, 11 decembar 2017

stanovi 500 eNije ništa novo da najave i izjave visokih političkih funkcionera mediji tretiraju kao udarnu vest, iako još uvek nema čak ni nacrta akata koji će biti doneti, niti analiza koje bi poduprle najavljene poteze vlasti. Ovaj put je reč o izgradnji stanova „za pripadnike snaga bezbednosti“, ali i za mlade bračne parove u sledećoj fazi. Najave ove vrste su omiljena tema u predizbornom periodima. U nekim situacijama je iza najava sledila zaista i nekakva izgradnja, poput mnogih nedovršenih projekata za mlade bračne parove iz 2000, kao i izgradnje čitavog naselja u Beogradu i mnogih, manje ili više potrebnih projekata pred važne izbore 2012, a sve na osnovu posebnog Zakona „o pomoći građevinskoj industriji“ iz 2011, koji je ozbiljno narušio sistem javnih nabavki (na šta je TS ukazivala i obraćala se Ustavnom sudu - https://goo.gl/c7vSPZ).

 Šta je poznato?

  • Predsednica Vlade smatra da država treba da se zahvali pripadnicima bezbednosnih službi, koji rade težak i opasan posao, tako što će izgraditi stanove koje će moći da kupuju po povoljnim uslovima.
  • Da postoji vladina Komisija za pripremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti (Vojske Srbije, policije i Bezbednosno-informativne agencije).
  • Da će se stanovi graditi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju.
  • Da će do 15. januara biti određene lokacije, način finansiranja, uslovi kupovine, rešeni imovinsko-pravni odnosi i predlog načina raspodele i uslova kupovine.
  • Da će na taj način biti „ojačan BDP, kao i građevinske kompanije“.
  • Da postoji želja „da odgovorno raspolažemo novcem poreskih obveznika“.
  • Da je sastanku prisustvovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić (verovatno nije član komisije), kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i ministar unutršnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar finansija Dušan Vujović, potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić (verovatno jesu članovi Komisije). Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.
  • Da još uvek nije rešeno pitanje finansiranja, rešavanje imovinsko-pravnih problema i određivanja odgovarajućih lokacija za izgradnju stanova za potrebe pripadnika sektora bezbednosti. 

Šta nije poznato?

  • Koje obaveze država Srbija uopšte ima prema pripadnicima službi bezbednosti kada je reč o rešavanju stambenih pitanja, a šta je stvar iskazivanja dobre volje, odnosno „zahvalnosti“ i u kojoj meri te obaveze država nije ispunila.
  • Koliki je problem koji bi trebalo da se reši (koliko pripadnika službi bezbednosti nema rešeno stambeno pitanje na odgovarajući način)
  • Da li je razmatrano rešavanje problema na drugi način i koji su zaključci tog razmatranja. Na primer, ukoliko država želi da pomogne rešavanje stambenog pitanja svojih zaposlenih, to se može učiniti tako što bi isti iznos planiranih budžetskih sredstava bio dat tim zaposlenima pa da oni sami uzmu stambeni kredit, počnu da grade kuću ili da plaćaju kiriju ako to žele. Jednako, umesto izgradnje stanova, država može da kupi stanove koji već postoje na tržištu
  • Da li je razmatran negativni efekat državne stanogradnje na druge učesnike na tržištu i da li pozitivni efekti nadmašuju negativne
  • Da li će državna stanogradnja biti izvedena u vidu javne nabavke radova i u kojem postupku.

Imajući u vidu negativna iskustva iz doba ranijih vlada sa kršenjem pravila o javnim nabavkama zarad predizborne izgradnje stanova, kao i još uvek sveža iskustva očiglednih nelogičnosti i neregularnosti u predizbornoj obnovi toaleta u zdravstevnim ustanovama pred izbore 2016. godine (https://goo.gl/3g2CTc), bilo bi dobro da Vlada što pre saopšti pune informacije o nameravanoj realizaciji ovog projekta. U ovoj fazi to su pre svega informacije o tome šta je zaista obaveza države i na osnovu čega je zaključeno da je stanogradnja isplativija od alternativnih mogućnosti za rešavanje stambenog pitanja pripadnika službi bezbednosti.