Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Ko treba da obaveštava javnost o izvođenju radova?

Datum kreiranja: nedelja, 17 decembar 2017

vucic klisuraKoridor deset je najvažniji putni pravac u Republici Srbiji. Logično je pretpostaviti da građane Srbije zanima kada će biti gotovi radovi na južnim i istočnim delovima auto-puta, vredni 234 miliona evra, i šta je sve izgrađeno za novac koji su građani otplaćivati kroz kredite.

Međutim, ako je suditi po srpskim medijima, ništa od podataka koji se odnose na izvođenje ovih javnih radova ne bi se čulo da nije bilo posete sa najvišeg političkog nivoa. Tako, danas mediji prenose podatak o tome koliko je minirano tona zemljišta i kamena, kada će biti završeno 6 km kod Pirota, koliki se tuneli grade u Grdeličkoj klisuri, koliki su mostovi, kosine na putu i dužina izmeštenih pruga. 

Umesto da se čeka predsednička ili u najmanju ruku ministarska poseta, svi ovi podaci bi trebalo da budu predstavljeni na dnevnom nivou na sajtovima državnih organa. Ako ne može da se postigne dnevna ažurnost, onda treba objavljivati podatke o periodičnom nadzoru koje dobiju Koridori Srbije, Putevi Srbije ili Ministarstvo građevinarstva. U svakom slučaju, vest treba da bude da je izgrađen put (ili da još nije izgrađen put), a nikako da je predsednik/premijer/ministar rekao da je put izgrađen ili da još uvek nije.

Po svojim nadležnostima, predsednik Srbije svakako nije onaj ko treba da polaže račune o tome da li se kasni sa izgradnjom autoputa, niti da problem kašnjenja sa izvođenjem radova rešava vikanjem na direktora javnog preduzeća. Ako direktor ne radi kako treba, o tome treba da se čuje nadzorni odbor preduzeća, a Vlada da ga razreši.

Na kraju, predsednik Republike to ne mora da zna, jer nije njegova nadležnost, ali bi novinari trebalo da znaju da pitaju, nešto što je ostalo nejasno. Naime, iz izjave Vučića prema kojoj je ova nabavka radova finansirana od strane Evropske investicione banke pod povoljnim uslovima, a da "smo bili u stanju to i da sve platimo zbog uspešno sprovedene finansijske konsolidacije", jedino se može zaključiti da je Srbija već otplatila kredit. Međutim, tako nešto nije nimalo verovatno, pa je ostalo nejasno šta je Vučić hteo da kaže i šta se zaista dogodilo.