Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Javna nabavka za KC Niš

Datum kreiranja: utorak, 19 decembar 2017

vucic nisPrilikom obilaska Kliničkog centra Niš, Aleksandar Vučić  insistirao je na tome da je nabavljena najbolja oprema na svetu. Načelno, nije sporno da predstavnici države traže najbolji kvalitet, jer suština javnih nabavki jeste da se dobije pravi omer između cene i kvaliteta. To jednako može da znači da se kupuje što kvalitetnija roba ili usluga za određenu količinu novca, kao što može da znači i da se kupuje što jeftinije, za unapred definisani kvalitet.

Vučić je prepričao i detalje o tome kako je nabavljana oprema za KC Niš: "Kad su mi rekli na Vladi da su hteli da uzmu  jeftinije mašine, rekao sam - uzmite najbolje... Pitao sam Zlatibora, on je rekao najbolji su Simens, Dreger, Dženeral Elektrik. I uzeli smo najbolje". Iz ove anegdote ostalo je nejasno da li je Vučić, u to vreme predsednik Vlade, odlučivao o formulisanju tehničke specifikacije u konkursnoj dokumentaciji, o kriterijumima za ocenjivanje ponuda (za šta svakako nije bio nadležan), pa je uticao na to da oni budu diskriminatorni ili je, što bi bilo još ozbiljnije kršenje zakona, odlučivao o izboru ponuđača.

Podsećamo da oprema za KC Niš, vredna 12 miliona evra, nije nabavljana direktno od proizvođača, već se tražila jedna firma koja bi isporučila robu sa svake od čak 117 pozicija. Oprema je nabavljena na tenderu koji je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila, ali ne zbog diskriminatornih uslova na koje su se pozvali ponuđači, već zato što nije smela da bude ni raspisana. Naime, ta nabavka uopšte nije bila predviđena planom nabavki Ministarstva zdravlja! I pored toga što je postupak pred Komisijom mogao rezultirati obaranjem postupka, Ministarstvo je ipak nastavilo sa procedurom i zaključilo ugovor sa jednim ponuđačem iz Kine. Republička Komisija za zaštitu prava nije nakon toga, iako je na to bila obavezna, podnela tužbu sudu, kako bi ovaj ugovor bio oglašen ništavim.

Na taj način je, po ceni bržeg otvaranja Kliničkog centra Niš, uspostavljen presedan po kome svako može nekažnjeno da sprovede nabavku koju nije planirao, da mu je Komisija poništi, ali da on zaključi ugovor sa kim god hoće i pod bilo kakvim uslovima.