Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Nižu se pozivi da se izbor Sikimića poništi zbog veza sa SNS

Datum kreiranja: sreda, 24 januar 2018

n1 acasNi sedam dana od imenovanja novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije, ne stišava se "bura" koju je u javnosti izazvala vest da je na to mesto imenovan Dragan Sikimić. Zbog njegovih veza sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), nižu se pozivi da Odbor Agencije izbor Sikimića poništi. Agencija se, međutim, tim povodom, ne oglašava.

Postavljeno mu je pitanje da li je član neke stranke i on je odgovorio da nije. Dalje Agencija za borbu protiv korupcije nije proveravala da li je Dragan Sikimić član vladajuće SNS, niti da li je bio član opštinske izborne komisije u ime te partije ili njen donator.

Izbor Sikimića je završena stvar i Agencija se o tome, kako su saopštili, više neće oglašavati. Ali, u međuvremenu, na njenu adresu stižu brojni zahtevi da se odluka o imenovanju preispita.

Jedan je uputila i organizacija Transparentnost, koja upozorava na potencijalni sukob interesa.

"Direktor Agencije će po prirodi svog posla, morati da odlučuje o pitanjima u vezi sa finansiranjem izborne kampanje. Bilo za ove izbore koji treba da dođu, lokalni u Beogradu i još nekoliko drugih gradova, bilo u vezi sa izborima koji su već održani - 2017, 2016, 2014.... E zato je ta povezanost bitna, ne zbog toga što je prekršen ili nije prekršen neki formalni uslov", ocenjuje Nemanja Nenadić.

Manjkavost aktuelnog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije je u tome što ne predviđa da povezanost sa političkom strankom može biti dublja, od neaktivnog i formalnog članstva, navodi profesor FPN-a Zoran Stojiljković.  

"Neko može da se brani da je bio na listi kao nepartijski kandidat. Šta to menja? Ako hoćete instituciju od integriteta, ako hoćete da se veruje da ćete se jednako baviti političarima koji su sada na vlasti ili onima koji su nekada bili, onda to ne smete da radite! Neko ko hoće da se kandidtuje mora da razmisli o ovim principima i pravilima: kompetentnost, dokazan integritet, neutralnost i politička nepristrasnost", smatra Stojiljković.    

Dragana Sikimića je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao da podnese ostavku i to u roku od 15 dana. U suprotnom će - kažu - pozvati organizacije civiljnog društva i medije na bojkot rada Agencije.  

"Agencija za borbu protiv korupcije bojim se da postaje jedan dobar statistički biro, koji sve manje radi svoj posao, a sve više postaje neka vrsta mesta za zamagljivanje borbe protiv korupcije u Srbiji. Obavestili smo kolege iz medija i civilnog društva i relevantne međunarodne aktere. Ako bude potrebno, spremni smo i na štrajk glađu", poručio je Zoran Gavrilović.    

Isped Nove stranke, Vesna Rakić Vodinelić pozvala je Odbor Agencije da poništi izbor Sikimića za direktora, uz konstataciju da Odbor za to ima ovlašćenja jer je, poručuje, u izboru očigledan sukob privatnog i javnog interesa.