Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Borba protiv korupcije nije prioritet u Srbiji

Datum kreiranja: nedelja, 18 mart 2018
rfe nemanja
Borba protiv korupcije nije onoliko prioritet za vlast koliko bi se moglo zaključiti na osnovu ekspozea premijera ili akcionih planova i strateških akata, izjavio je Nemanja Nenadić za Radio Slobodna Evropa.
 
Nenadić objašnjava zbog čega Srbija nije primijenila nijednu od 13 preporuka za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima koje je posebno tijelo Savjeta Evrope GRECO uputilo 2015. godine.

Volja 

Ove preporuke nisu od juče, već nekoliko godina su stare, bilo je sasvim dovoljno vremena da se u potpunosti primene da je to zaista bio prioritet. Međutim, to nije učinjeno. Imamo situaciju gde nije bilo takozvane političke volje da se stvari urade na vrijeme, možda nije bilo dovoljno resursa opredeljeno za to, ali opravdanja svakako nema.
 
Nezavisnost
 
U nekim oblastima su zaista započete aktivnosti koje su na tragu ispunjenja pojedinih preporuka. Predviđa se reforma Ustava, baš u delu koji se odnosi na pravosuđe i najveći deo preprouka se odnosi također na pravosuđe ali i tu je, u stvari, upitno hoće li izmene ovako kako su krenule dovesti do ostvarenja cilja koji je depolitizacija sudstva i tužilaštva, smanjenja političkog uticaja na njihov rad i veća objektivnost.
 
Ima i nekih predloga u ovom inicijalnom tekstu koji je Ministarstvo pravde iznelo u javnost koji ne da neće povećati nezavisnost već mogu upravo dovesti do suprotnog efekta.
 
Efekat
 
Ono što mislim da je najporaznije u ovom izveštaju GRECO i gde nikakav napredak nije, po mom mišljenju, zabeležen je pitanje javnih rasprava i pitanje uređenje lobiranja i tog uticaja na nosioce vlasti. 
Iz reagovanja Ministarstva pravde smo čuli da se priprema zakon o lobiranju i to je najpozitivniji efekat do sada ovog GRECO-vog saopštenja, da je ta infromacija izneta u javnost jer godinama nije bilo apsolutno nikave informacije o tome sa se bilo šta radi na tom polju.
 
Trendovi
 
Sledeći korak je izveštaj Evropske komisije koja nema razloga da bude imalo blagonaklona prema vlastima u Srbiji s obzirom na praktično odsustvo bilo kakvih rezultata u onome što Evropska komisija ponajpre ocenjuje a to je takozvani ‘track record’ ili učinak u sankcionisanju korupcije na visokom nivou.
 
Tu je takođe situacija gde praktično nijedan od zakona koji su morali da budu usvojeni do kraja prošle godine, ne da nije usvojen većina ne postoji ni u nacrtu.
I imamo najzad i negativne trendove i kad je reč o anti-korupcijskim institucijama.
 
Rezultati
 
Dakle to će biti sasvim izvestan sledeći korak, sledeća opomena da se stvari ne rešavaju i da negde čak idu i u pogrešnom pravcu.
S druge strane, ono što vlasti u Srbiji najčešće pominju, a to je uspostavljanje donekle reorganizovane mreže tužilaštva i drugih državnih organa za borbu protiv korupcije, intenziviranje finansijskih istraga i tako dalje, to je nešto što je, praktično tek počelo prvog marta i tek treba da pokaže rezultate.