Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Gradski menadžer za spin

Datum kreiranja: subota, 21 april 2018

Goran VesicPrateći izjave gradskog menadžera Gorana Vesića vezane za razvoj grada, razna predizborna raskopavanja, betoniranjezelenih površina, rekonstrukcije ulica i slično, bili smo svedoci brojnih manipulacija činjenicama i najotvorenijih laži, piše Radomir Lazović za "Danas".

U ovom tekstu iskoristiću tri primera kako bih pokazao kako se ove laži koriste da skrenu pažnju javnosti sa ključnih problema, relativizuju ili razvodne kritiku. Ovim spinovima gradski menadžer pribegava skoro svakodnevno, a ovo je samo ilustracija koja može da nam  pomogne da razumemo odakle najnovija ideja o izgradnji 54 fontane. 

1. Pre otprilike mesec dana Fejsbukom su počele da kruže fotografije tek završenih radova na Slaviji. Javnost je jako negativno reagovala i one su deljene hiljade puta i veliki broj Ijudi mogao je jasno da vidi daje materijal kojim je urađeno popločavanje ispucao na jako puno mesta, da su ploče usled loše postavke podignute, nakrivljene, ispale, čitava polja nedostaju, a spojevi se krnje. Ubrzo nakon toga, Vesič u javnosti iznosi tvrdnje kako su aktivisti Ne davimo Beograd oštetili fontanu na Slaviji sipavši deterdžent u nju, maše nekim fotografijama, apeluje na nadležne da uhvate i kazne vandale koji nam ruze i grad i slično. Ovo prenose svi mediji, a u javnosti umesto da se govori o odgovornosti za katastrofalnu rekonstrukciju trga, kreće diskusija o opravdanosti ovih postupaka „vandalizma". Isti ti mediji, pod pretnjom tužbom, ubrzo su objavili demanti inicijative Ne davimo Beograd kojim negiraju da imamo išta sa time, ali pažnja je već skrenuta, a kritika razvodnjena. Makar do sledeće krize. 

2. Kada je gradska vlast odlučila da od gradskih opština preuzme kontrolu nad poslovnim prostorima, u javnosti se digla velika buka. Vesić tada izlazi sa tvrdnjama da je po urađenoj analizi utvrđeno da je gazdovanje opština ne samo neefikasno, već da je praćeno brojnim zloupotrebama zbog kojih on preti, maše prstom i upozorava da će nadležni organi morati da reaguju i zavedu red. Ove pretnje i optužbe na račun opštinskih čelnika, iako maglovite i paušalne, čuju se u javnosti mnogo dalje od kritika na račun same odluke o centralizaciji upravljanja ovim resursima. Nije nas mrzelo da prema zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja utvrdimo da ovake analize ne postoje. Ali u javnosti je ova štetna odluka gradske vlasti već dovoljno zamagljena. 

3. Setite se kada u jeku kritika javnosti za rasipanje novca na problematične tendere oko novogodišnje rasvete, Vesić tvrdio da je Beograd zaradio 30 miliona evra od posetilaca preko novogodišnjih praznika, što je ubrzo demantovano iz gradske vlasti. Vesić se onda upustio u rasprave oko toga kojom računicom je došao do te cifre, ali ono što je tada uspeo iako je izgledalo kao da je uhvaćen u neznanju,jeste da javnost misli da je zaista došlo do velike zarade zahvaljujući novogodišnjim manifestacijama, samo da nije bašjasno kolika je ta zarada. O tri krivične prijave koje smo podneli povodom nameštenih tendera za kupovinu rasvete se govori jako malo, ako i uopšte. 

Ponovo se ovih dana govori o radovima na Slaviji. Sve je očiglednije i široj javnosti da se nešto jako loše desilo sa ovim gradskim trgom. Umesto adekvatno izvedene rekonstrukcije, vozači su dobili fontanu koja ih remeti, pešaci su izgubili pešačke prelaze, a svi zajedno smo to papreno platili. A na sve to i ovi štetni radovi su izvedeni loše i Slavija se raspada tek što je otvorena. Čini se da je Goran Vesić posebno osetljiv na kritike ovog projekta jer se dao u odlučnu odbranu. Novi spin je 54 fontane, ni manje ni više, koje će po gradu biti raspoređene po ideji samog Vučića.

foto: beograd.org.rs