Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Koalicija prEUgovor: Ako vlast ne reaguje na hajku sa nacionalnih frekvencija, pokazuje da stoji iza nje

Datum kreiranja: četvrtak, 13 januar 2022

preugovor logoKoalicija prEUgovor zahteva hitnu reakciju nadležnih institucija zbog najnovijih napada na nezavisne novinare, predstavnike civilnog društva, stranih država i opozicionih partija od strane provladinih medija koji su emitovali video sa opasnim i lažnim optužbama da ovi pojedinci učestvuju u navodnim pripremama ubistva predsednika države i članova njegove porodice. Dosadašnji izostanak reakcije domaćih institucija na iznošenje ovako teških optužbi koje ugrožavaju bezbednost  javnih ličnosti  predstavlja snažan pokazatelj ubrzane regresije vladavine prava u Srbiji.

Video čiju režiju potpisuje aktivista vladajuće stranke, a koji je emitovan i sa televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom, predstavlja poziv na linč ljudi čije su fotografije prikazane i na obračun sa organizacijama i medijima iz kojih dolaze. Bez i jednog dokaza, oni su optuženi da su se udružili ne samo da ubiju predsednika Republike i njegovu porodicu, već, i da imaju nameru da ubiju Srbiju kao državu. Time je, po oprobanom receptu iz devedesetih godina prošlog veka, pokrenuta hajka, dat razlog i opravdanje, i poslat poziv da neko ove „neprijatelje državeˮ onemogući u sprovođenju ovog navodnog plana. Da stvar bude još zloslutnija, video sličnog sadržaja je na istim televizijama emitovan pre tačno četiri godine, kada je meta progona zasnovanog na lažnim optužbama i  konstrukcijama bio političar iz Kosovske Mitrovice, Oliver Ivanović.

Zaštita prava svih građana da slobodno misle i kritikuju i kažnjavanje odgovornih za krivična dela, uključujući i krivično delo lažnog optuživanja, jeste obaveza države. Odsustvo reakcije, pre svega nadležnih organa – javnog tužilaštva i Regulatornog tela za elektronske medije –  na ovaj vid ugrožavanja bezbednosti pojedinaca je nedopustivo. Takođe, odsustvo reakcije drugih državnih funkcionera koji se oglašavaju u mnogim drugim prilikama (predsednik države, predsednica Vlade, predstavnici resornih ministarstava i skupštinskih odbora) moglo bi se tumačiti kao posredna podrška autorima i emiterima videa.

Sve ovo se dešava samo mesec dana nakon što je Srbija otvorila novi klaster u pregovorima sa Evropskom unijom. Koalicija prEUgovor sve vreme upozorava da stanje demokratije i pravne države mora da bude osnov ocenjivanja sveukupnog stanja u zemlji. Iako je napredak u procesu evropskih integracija uslovljen pre svega reformama u oblasti vladavine prava, gotovo svakodnevno verbalno i sve češće i fizičko nasilje prema novinarima, aktivistima i organizacijama civilnog društva, koncentracija moći u jednoj grani vlasti i gaženje svih procedura i normi pokazuje ne samo da napretka u vladavini prava nema, već da je država potpuno zarobljena. Iako i EU ukazuje na neke od slabosti vladavine prava u Srbiji, te poruke očigledno nisu dovoljno snažne, a otvaranje novih klastera vlast u Srbiji tumači kao signal da će kršenje vladavine prava i zastrašivanje kritičara režima ostati bez posledica.

Kada institucije ne funkcionišu i kada se zakoni selektivno primenjuju, obaveza svakog čoveka je da stane u zaštitu onih koji su maltretirani i ugnjetavani. Zbog toga koalicija prEUgovor izražava svoju podršku svim kolegama koji su meta ovog najnovijeg u nizu napada od strane glasnogovornika vlasti i zahteva da se utvrdi krivična odgovornost zbog neosnovanih optužbi za krivično delo (priprema atentata) iznetih u videu.

Misija Koalicije prEUgovor je da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti političkih kriterijuma, pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24) i predlaže mere za unapređenje stanja, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije. Koaliciju čine: Akcija protiv trgovine ljudima ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).