Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Skupština o izveštajima nezavisnih državnih organa

Transparentnost – Srbija izražava zadovoljstvo što su resorni odbori Narodne skupštine počeli da razmatraju godišnje izveštaje nezavisnih antikorupcijskih  organa za 2011. godinu, na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava od 23. oktobra i na sednici Odbora za pravosuđe i upravu, koja je održana juče.

Iako su rokovi iz Poslovnika da se to učini odavno prošli (pali su u doba izborne kampanje, u aprilu ove godine), Transparentnost – Srbija smatra da je u pitanju stvar od izuzetnog značaja. Naime, ovi godišnji izveštaji sadrže mnoštvo preporuka za izmene propisa ili drugi vid postupanja Narodne skupštine i Vlade i na taj način omogućavaju narodnim poslanicima da aktivno podrže antikorupcijske reforme i nadziru rad izvršne vlasti, ukoliko to zaista žele da čine. Dosadašnje iskustvo nije ohrabrujuće: iako je parlament redovno podržavao rad nezavisnih tela svojim zaključcima, napredak u praksi je zanemarljiv i mnogi problemi se ponavljaju u izveštajima svake godine.

U prilogu su najvažnije preporuke za borbu protiv korupcije iz izveštaja četiri nezavisna državna organa, na koje je Transparentnost – Srbija posebno ukazala nadležnim odborima Narodne skupštine.

Materijal:

Transparentnost – Srbija

Beograd, 1. novembar 2012.