Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Konferencija - Sankcionisanje kršenja antikorupcijskih propisa

Transparentnost Srbija predstavila je danas rezultate istraživanja o sankcionisanju antikorupcijskih propisa u Srbiji.

Na konferenciji u Medija centru govorili su  predsednik Transparentnost Srbija Vladimir Goati, direktor Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast  Lorens Veter, programski direktor TS Nemanja Nenadić, predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović, zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić.

Transparentnost Srbija je pratila kakva kršenja antikorupcijskih zakona su uočila nezavisna tela, kakvi mehanizmi sankcionisanja su pokrenuti, kako su prekršajni sudovi i tužioci postupali i kako su mediji izveštavali o tome. Prikupljeni i analizirani podaci odnose se na 2011, 2012 i 2013. godinu.
konf
Analizirani su zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka koje su podneli DRI, Agencija za borbu protiv korupcije i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti.

U posmatranom periodu Agencija, DRI i Poverenik podneli su 993 zahteva, a rešeno je ukupno 177, od toga je u 102 slučaja izrečena novčana kazna.

Za tri godine rešena su 44 predmeta po zahtevima koje je podnela Agencija i izrečeno je ukupno 18 novčanih kazni.  Po zahtevima koje je podnela DRI tokom tri posmatrane godine rešeno je 83 predmeta i izrečeno 55 novčanih kazni, dok su po zahtevima Poverenika rešena 52 predmeta i izrečeno 29 kazni.

Što se krivičnih prijava tiče, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je 11 krivičnih prijava u posmatranom periodu, od čega devet  zbog neprijavljivanja imovine, jednu zbog zloupotrebe službenog položaja i jednu zbog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi.  Podignute su dve optužnice, odnosno optužna predloga.

DRI je u posmatranom periodu, od početka 2011. do kraja septembra 2013. godine,  podnela 20 krivičnih prijava. Ni u jednom slučaju nije podignuta optužnica ili optužni predlog, a u 3 slučaja je tužilaštvo postiglo sporazum sa okrivljenim o odbačaju prijave uz potvrdu o uplati određenog iznosa u humanitarne svrhe.

Opširnije u dokumentu u prilogu: