Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Pismo podrške tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i apel za proaktivno reagovanje Državnog veća tužilaca

NKEU VJTPovodom javnog istupanja zamenica javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojane Savović i Jasmine Paunović, Nacionalni konvent o EU pruža podršku tužiteljkama i svim drugim tužiocima koji su se našli u sličnoj situaciji, uzimajući u obzir da ovo nisu prvi slučajevi premeštaja u Višem javnom tužilaštvu, otkako je za Višeg javnog tužioca izabran Nenad Stefanović. Podsećamo da se premeštaji ovog tipa vrše godišnjim rasporedom, te ukazujemo da se u ovim vanrednim premeštajima, u skladu sa javno dostupnim informacijama, izvesno radi o kršenju procedure predviđene Pravilnikom o upravi u javnim tužilaštvima.

Problem nedovoljno obrazloženih razloga za premeštaj u druga odeljenja ili druga javna tužilaštva, bio je i razlog da nakon reakcija tužiteljki, trideset sedam zamenika tužilaca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu pošalje je Državnom veću tužilaca peticiju, šest zamenika iz Posebnog odeljenja za ratne zločine, kao i sedamnaest zamenika tužioca Trećeg javnog tužilaštva u Beogradu, kojom žele da javno pruže podršku koleginicama iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Podršku su pružili i stručna udruženja, organizacije civilnog društva i advokati. Ovo dodatno ukazuje na to da nije reč o pojedinačnim i nasumičnim slučajevima premeštaja, budući da taj premeštaj nisu ni tražile, već o situaciji koja se ponavlja i to najčešće tužiocima koji rade na  važnim slučajevima sa elementima korupcije.

Poverenik za samostalnost Državnog veća tužilaca u svom saopštenju od 27. februara 2023. godine naveo je da se ne može “na nesumnjiv i pouzdan način utvrditi sadržina neprimerenog uticaja” u postupcima Višeg javnog tužioca i prve zamenice višeg javnog tužioca u Beogradu, te da će radi davanja ocene da li se radi o neprimerenom uticaju ili pitanju organizacione prirode morati da izvrši dodatne provere i prikupi podatke i relevantne dokaze.

Pozivamo Poverenika i Državno veće tužilaca da obezbede uslove za izjašnjavanje zamenika javnog tužioca i da u što kraćem roku, u interesu javnosti, ispitaju sve elemente neprimerenog uticaja i deluju proaktivno. Važno je da instutucije reaguju na vreme, kako bi se izbegla politizacija..U duhu nedavnih izmena pravosudnih zakona, čija primena još nije počela, podsećamo i na to da je cilj bio oslobađanje sudstva i tužilaštva od neprimerenog uticaja koji dolazi od drugih grana vlasti, od izuzetnog je značaja obezbediti prostor za nezavisno i samostalno delovanje predstavnika pravosuđa. Zato je neophodno zaštiti tužiteljke kao i sve tužioce posebno koji rade na osetljivim i predmetima sa koruptivnim elementima i omogućiti zaštitu i od neprimerenog uticaja i onih koji su im hijerarhijski nadređeni.