Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Inkluzivan konsultativni proces i široki politički konsenzus preduslovi za pravilno ispunjenje ODIHR preporuka

Saopštenje Nacionalnog konventa o EU: Inkluzivan konsultativni proces i široki politički konsenzus preduslovi za pravilno ispunjenje ODIHR preporuka, ali i dalju evropsku perspektivu Srbije

NKEU ODIHRNacionalni konvent o Evropskoj uniji poziva Vladu Srbije u tehničkom mandatu da bez odlaganja osigura da rad na ispunjavanju preporuka ODIHR (Kancelarije OEBS za demokratiju i ljudska prava) bude transparentan i zasnovan na konsultacijama sa svim relevantnim akterima, što do sada nije bio slučaj. Ističemo da je potpuno ispunjenje ovih preporuka od dodatnog značaja za Srbiju, kao način osiguranja slobodnih i fer izbora koji se navode kao jedan od preduslova za implementaciju finansijskih odredbi Instrumenta za reformu i rast Zapadnog Balkana iz koga Srbija može da očekuje 1,7 milijardi eura.

Posmatračka misija ODIHR je u svom konačnom izveštaju nakon decembarskih izbora, dala 25 preporuka, podsetivši ujedno na ništa manje bitne preporuke iz perioda 2017-2022, koje i dalje nisu ispunjene.

Na sastanku Radne grupe Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova od 14.3.2024, kojem su prisustvovali predstavnici ODIHR, OEBS, Delegacije EU i ambasade SAD, predsednica Vlade je predstavila određene aktivnosti i planove u vezi sa realizacijom 25 preporuka. Međutim, izveštaj sa ovog sastanka dovodi u sumnju namere Vlade Srbije da ispuniti prvu preporuku iz izveštaja ODIHR, koja je preduslov za pravilno ispunjenje svih ostalih. Naime, ODIHR je ukazao da bi sve izmene zakona koje su potrebne da bi se ispunile preporuke, trebalo inicirati, „znatno pre narednih izbora“, da bi ih trebalo vršiti kroz „inkluzivan konsultativni proces“ i na osnovu „širokog političkog konsenzusa“. Takođe je naglašeno da pomenuta Radna grupa Vlade treba „da radi potpuno transparentno“ i da uključi u svoj rad „sve relevantne aktere, poput organizacija civilnog društva“.

Nasuprot tome, Radna grupa Vlade nije pozvala organizacije civilnog društva koje godinama prate pojedine aspekte izbornog procesa na konsultacije u vezi sa ispunjenjem preporuka ODIHR, niti objavljuje informacije o svojim sednicama i planovima. U Izveštaju sa sastanka nema ni reči o tome da bi ova praksa mogla da se promeni. Umesto toga se navodi da će „postojeća Radna grupa raditi do formiranja nove Vlade“, nakon čega će biti formirana nova „koja će nastaviti da na inkluzivan način radi na sprovođenju preporuka ODIHR-a sa svim relevantnim subjektima“.

Pošto je do raspisivanja ponovljenih beogradskih izbora i izbora u većini drugih lokalnih samouprava ostalo tek nekoliko nedelja, izražavamo zabrinutost da će uopšte doći do konsultacija, makar u vezi sa nekoliko zakona čije su izmene najavljene (Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o sprečavanju korupcije) radi postupanja po preporukama ODIHR.

Koliki je značaj ispunjavanja preporuka ODIHR za evropske integracije Srbije, može se videti iz godišnjeg izveštaja Evropske komisije iz 2023, kao i februarske rezolucije Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji posle održanih izbora. Sprovođenje reformi i pravilno postupanje državnih organa Srbije u ovoj oblasti važno je ne samo za ocenu o tome da li Srbija ispunjava političe kriterijume za pridruživanje Srbije EU i kriterijume koji se tiču vladavine prava, već može imati značajne efekte za dalju finansijsku pomoć EU jer će program pomoći EU zemljama Zapadnog Balkana biti uslovljen ispunjavanjem standarda slobodnih i poštenih izbora.