Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Javnost rada preduzeća u vlasništvu države i gradova

Transparentnost Srbija organizuje okrugli sto na temu „Javnost rada preduzeća u vlasništvu države i gradova“

koja će se održati u petak, 19. aprila 2019. godine u Kragujevcu, u Hotelu Zelengora, Branka Radičevića 22, sa početkom u 11 sati. (okvirno je planirano da skup traje dva sata)

Okrugli sto je prevashodno namenjen predstavnicima javnih, javno-komunalnih i drugih preduzeća u vlasništvu Republike Srbije, APV i jedinica lokalne samouprave, novinarima, organizacijama civilnog društva koje su zainteresovane za pristup informacijama od javnog značaja i predstavnicima privrede. Skup je otvoren i za druge zainteresovane građane.

Na skupu ćemo raspravljati o sledećim temama:

  • Koje su ključne novine u nacrtu izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a koji su glavni problemi u primeni tog zakona;
  • Kako preduzeća u vlasništvu države, gradova i opština moraju da obezbede javnost svog rada i koliko oni poštuju te zakonske obaveze;
  • Kakve efekte bi imalo nameravano ukidanje mogućnosti da građani traže informacije od dela preduzeća u vlasništvu države, koja preduzeća bi bila izuzeta i na koji način građani i mediji mogu uticati na to da se njihova prava ne umanje.

Uvodna izlaganja će dati:

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija

Rodoljub Šabić, advokat iz Beograda (između 2004. i 2018. bio je Poverenik za informacije od javnog značaja i za zaštitu podataka o ličnosti)

Nakon izlaganja uvodničara i diskusije na okruglom stolu, predstavnici TS, Zlata Đorđević i Nemanja Nenadić, održaće kratku radionicu sa predstavnicima organizacija civilnog društva, novinarima i drugim zainteresovanima, gde ćemo objasniti na koji način se mogu uputiti zahtevi privrednim društvima u vlasništvu države ili lokalne samouprave, šta može da bude predmet zahteva, kakvi se odgovori mogu očekivati u praksi i kakvu pomoć u vezi sa time može pružiti Transparentnost Srbija.

Molimo vas da svoje prisutstvo potvrdite do četvrtka 18. aprila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.