Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Odgovor Agenciji za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije je u petak objavila “Reagovanje” na naše istraživanje o (ne)sprovođenju Zakona o lobiranju, navodno “radi tačnog informisanja javnosti”. Iako je Reagovanje u formi dopisa, a sa Agencijom redovno komuniciramo elektronski, ovaj mejl nismo dobili. Na "Reagovanje" smo odgovorili.

U Reagovanju, inače, nije osporena ni jedna činjenica ili zaključak iz istraživanja. Agencija je smatrala da treba da se oglasi, pre svega zatošto smo koristili reč “tek” govoreći o obukama koje su održane pet meseci posle početka primene zakona. Pri tom, Agencija u Reagovanju ovo kašnjenje objašnjava razlozima koje smo i mi naveli.

O predmetu i nalazima istraživanja u “Reagovanju” ni reči, osim načelne ocene da davanje preuranjenih ocena o sprovođenju zakona škodi. A bavili smo se važnom temom – da li su ključni državni organi, ministarstva, Vlada, poslanici, Predsednik, počev od avgusta 2019, od kada imaju obavezu, počeli da vode evidenciju o kontaktima sa “neregistrovanim lobistima”.

Na video konferenciji u ponedeljak predstavljamo nalaze istraživanja koje je dostupno na našem sajtu.