Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Zašto su za Srbiju važne preporuke GRECO i šta je od njih ispunjeno

Organizacija Transparentnost Srbija Vas poziva da učestvujete na konferenciji:

Zašto su za Srbiju važne preporuke GRECO i šta je od njih ispunjeno

koja će se održati u sredu, 06. marta 2024. god. u 11 časova u Medija centru, II sprat, Terazije 3, Beograd

Dnevni red:

11.00 - 12.00

  • Uvodno obraćanje – Daniel Eriksson, izvršni direktor Transparency International
  • Koliko je Srbija ispunila preporuke GRECO iz petog kruga evaluacije koje se odnose na Vladu i predsednika Republike – predstavljanje analize Transparentnosti Srbija - Nemanja Nenadić, programski direktor, Zlata Đorđevic, istraživačica, Robert Sepi, pravni savetnik   

Moderator: Vukašin Stijović, Misija OEBS u Srbiji

12.00 - 12.30

  • Pitanja, odgovori i komentari

Posle predstavljanja nalaza biće otvoreno vreme za pitanja i odgovore novinara i drugih učesnika, kao i za diskusiju o svim pitanjima koja su od značaja za ostvarivanje GRECO preporuka iz petog kruga evaluacije.

Konferencija će se voditi na srpskom jeziku, uz obezbeđen prevod na engleski. Ključni nalazi istraživanja biće dostupni na konferenciji na srpskom i engleskom jeziku.

Ukratko o temi konferencije:

Preporuke date u petom krugu evaluacije GRECO (usvojene 25. marta, a objavljene 5. jula 2022).

Preporuke iz ovog kruga koje bi mogle da imaju najveći efekat odnose se na sledeće: uređivanje sukoba interesa kod savetnika predsednika, premijera i ministara i jačanje sistema za kontrolu izveštaja funkcionera izvršne vlasti; regulisanje neformalnog lobiranja; omogućavanje građanima da ulože žalbu Povereniku kada Vlada Srbije ili predsednik Republike odbiju ili ignorišu zahtev za pristup informacijama; obavezu sprovođenja javnih rasprava o svim zakonima; ograničavanje imuniteta članova vlade kod koruptivnih krivičnih dela, proširenje nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal i jačanje vladinog Saveta za borbu protiv korupcije. Rok za podnošenja izveštaja o ispunjenosti preporuka je bio 30.09.2023.

U izveštaju  Evropske komisije o „ograničenom napretku“ Srbije u borbi protiv korupcije iz novembra 2023, među četiri prioriteta za ovu godinu, navodi se da bi Srbija trebalo da „uvaži sve preporuke koje je dao GRECO, naročito iz petog kruga evaluacije“.

Izradu ove analize pomogla je Misija OEBS-a u Srbiji. Stavovi izrečeni u analizi pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS-a u Srbiji.