Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Predsednik u kampanji

Datum kreiranja: utorak, 14 mart 2023

sajt vranje poseta 2Poseta Vranju i okolnim mestima je zvanično najavljena od strane državnog organa – predsednika Republike – kao „obilazak Pčinjskog okruga“, a miting za nekoliko hiljada ljudi u sportskoj hali kao „susret“ (predsednika) „sa građanima“. Najavljeno je održavanje sličnih skupova širom Srbije, što već na prvi pogled veoma liči na kampanju od pre četiri godina pod nazivom „Budućnost Srbije“. Tada je Agencija za sprečavanje korupcije izašla sa saopštenjem pod naslovom „Predsednik Republike nije prekršio zakon“. Tu tvrdnju su obrazložili time da je obilazak Srbije predstavljao „vršenje ustavnih ovlašćenja predsednika Republike, a ne promocija političkih stranaka korišćenjem javnih resursa“. Takođe su tvrdili da nema povrede zakona ni u tome što je Vučić, na tim događajima koji su navodno bili deo državnog posla, komentarisao pojedine opozicione lidere. Pozvali su se na to da predsednik Republike, kao neposredno izabran funkcioner od strane građana, nema dužnost koju imaju, na primer, ministri ili gradonačelnici, a to je da sagovornicima i javnosti na nedvosmislen način predoči da li govori u svojstvu lidera države ili partije. Pošto je ta odredba izmenjena pre godinu dana, Agencija bi u vezi sa skupom u Vranju i svim narednim trebalo da utvrdi da li je Vučić poštovao tu obavezu ili je kao predsednik države govorio i o nekim pitanjima koja se ne tiču aktivnosti njegove sadašnje ili bilo koje druge stranke. Pre svega, to bi moglo da se odnosi na formiranje novog političkog pokreta.

Kad je reč o finansiranju skupa u Vranju, kao i kod drugih javnih događaja, tu ima nekoliko bitnih pitanja, a odgovore na njih bi na osnovu ovlašćenja koja poseduje, mogla da utvrdi Agencija, i Transparentnost Srbija će im uputiti inicijativu da to i učine. Najočigledniji troškovi te vrste su zakup i opremanje sportske hale u Vranju i organizovan prevoz pristalica iz drugih mesta. Može se pretpostaviti da je prevoz organizovala i finansirala Srpska napredna stranka, ali bi bilo veoma čudno ako je stranka plaćala i zakup hale, pošto je formalno skup najavljen kao aktivnost državnog organa. Ukoliko bi Agencija zatražila podatke, SNS i druge stranke koje su u tome eventualno učestvovale bi bile dužne da ih dostave u roku od 15 dana. Isto važi i za lokalne samouprave, ukoliko Agencija od njih zatraži podatke o organizovanju ovog skupa.

Najzad, i verovatno najvažnije, pošto su se u medijima pojavile informacije o tome da su na skup organizovano dovoženi zaposleni u pojedinim preduzećima i institucijama iz javnog sektora, po unapred određenim kvotama, trebalo bi nedvosmisleno utvrditi da li su rukovodioci tih institucija vršili pritisak na zaposlene ili na drugi način prekoračili svoja ovlašćenja.

Nemanja Nenadić za nova.rs

foto: https://www.predsednik.rs/pres-centar/vesti/poseta-pcinjskom-okrugu