Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Zakon o upravljanju državnim preduzećima – dvočasovne „onlajn javne konsultacije“, samo za prijavljene

Datum kreiranja: petak, 14 jul 2023

Ministarstvo privrede je konačno objavilo poziv na „javne konsultacije“, o povučenom predlogu Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, koji je najavljen još 19. juna 2023.  Suprotno očekivanjima da će biti održan javni skup, ove konsultacije će biti održane u formi „onlajn sastanka“.  Suprotno najavi da će „tačno vreme održavanja Javnih konsultacija biti blagovremeno objavljeno na internet stranici Ministarstva privrede i u sredstvima javnog informisanja“, najava je objavljena tek juče na sajtu Ministarstva, a u medijima je gotovo nevidljiva (vest smo pronašli samo na sajtu RTV, juče u 15:27). Direktan poziv nisu dobili ni zainteresovane strane koje su poslale svoje predloge i komentare (što je Transparentnost Srbija učinila još 27. juna. 

Pri svemu tome, „onlajn sastanku“ će moći da prisustvuju samo oni učesnici koji se prijave danas (petak, 14.7.2023) do 11.00 časova. Prijava se vrši na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i mora se navesti ime, prezime, naziv institucije i adresa elektronske pošte za dostavljanje linka za pristup sastanku. Sam sastanak se održava u ponedeljak, 17.7.2023, od 10 do 12.

Ovako restriktivan pristup se ne može ničim opravdati. Prijave unapred bi se mogle opravdati da je reč o skupu koji se održava u zatvorenom prostoru, i gde bi trebalo obezbediti određeni broj mesta, ali ne i kada je reč o onlajn konsultacijama. Pored toga, malo je verovatno da će samo dva sata biti dovoljno da se temeljno razmotre sva sporna pitanja, predlozi i komentari, pogotovo kada se ima u vidu da sastanak neće biti posvećen samo razmatranju komentara, već i „predstavljanju predloga zakona.“

I pored svih ovih restrikcija, kao i sumnji koje smo ranije izneli u pogledu spremnosti Ministarstva privrede i Vlade kada je reč o okviru u kojem se održavaju ove konsultacije, pozivamo sve građane, medije i institucije da iskoriste ovu mogućnost i prijave se za učešće.