Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Tajna prodaja dela zemljišta na Sajmu preduzeću Beograd na vodi

Datum kreiranja: četvrtak, 10 avgust 2023

vucic kzn sajamVlast je još u martu ove godine prodala deo zemljišta na kome se sada nalazi Beogradski sajam kompaniji Beograd u kojoj je privatni partner većinski vlasnik. Kupoprodajni ugovor nije objavljen, te nije poznato pod kojim uslovima i po kojoj ceni je privatni partner došao do zemljišta, piše Nova.

Dok su mediji prošlog meseca pisali kako je “Beogradski sajam“ ostao bez svega što je decenijama koristio i bio prinuđen da to unese i u svoje poslovne knjige, cela priča oko možda i najskuplje lokacije u glavnom gradu bila je zapravo završena. Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tokom prezentacije Beograda 2027. osvrnuo i na lokaciju “starog Sajma”, i tek tako izneo detalje koji su mnoge šokirali. Naime, kako se moglo videti na prezentaciji predsednika Srbije, prvo je osnovano posebno preduzeće u koje je država unela deo zemljišta kao svoj ulog, a potom je svoj udeo, odnosno zemljište, prodala “Beogradu na vodi”. 

Tako sada kompanija u kojoj je većinski vlasnik (68%) navodno kompanije Eagle Hills iz UAE poseduje deo imovine na Sajmu. Ugovor između Republike Srbije i Beograda na vodi potpisan je 16. marta 2023.

“Ovu halu ovde koja zauzima ukupno gotovo 10 odsto Republika Srbija zadržava u svom vlasništvu 100 posto, a što se se ovog drugog dela tiče, 62 posto su javne površine, a 38 odsto će biti za objekte. Tu ćemo negde da napravimo i onaj veliki točak, oko, ono što imaju svi veliki gradovi”, objašnjavao je Vučić dodatno kako će sve to da izgleda, a zapravo je najvažnije prećutao.

Informacije o novoosnovanom preduzeću i ceni po kojoj je otkupljena naša imovina Vučić nije saopštio. U ovom trenutku su tajna.

Imajući u vidu sve što je napisano, jasno je da je prodajom svog udela u novoformiranom preduzeću država prodala zemljište Beogradu na vodi, a da ga nije javno ni oglasila. Ne zna se ni koje je to preduzeće u kome je prodala svoj udeo, niti po kojoj ceni.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić za Novu kaže da su informacije objavljene na jednom od slajdova za vreme konferencije Aleksandra Vučića dokaz da je Vlada Srbije ili možda Republička direkcija za imovinu, po nepoznatoj proceduri, netransparentno i bez predočavanja javnosti razloga za to, prodali deo javne imovine preduzeću „Beograd na vodi doo“, u kojem Srbija ima 32% vlasništva, a firma registrovana u UAE 68%.

Ugovor, za koji se kaže da je zaključen između Republike Srbije i firme „Beograd na vodi doo“, 16.3.2023. nije objavljen među ugovorima koje je zaključila Vlada Srbije, niti se informacija o njegovom potpisivanju može naći među brojnim vestima o aktivnostima Vlade na taj dan.  Slično tome, ni na sajtu Republičke direkcije za imovinu, nismo uspeli da pronađemo oglas za ovu prodaju.

Na konferenciji je objavljeno da se osniva privredno društvo u koje će biti unet nenovčani ulog u vidu nepokretnosti na području beogradskog Sajma, koje su vlasništvo države Srbije. Ne kaže se, međutim, da li će država biti jedini osnivač tog novog preduzeća ili će i ono biti formirano u vidu javno – privatnog partnerstva i šta bi mogao biti ulog privatnog partnera. O javno-privatnom partnerstvu takođe nema traga na sajtu ni jedne državne institucije. Najzad, na konferenciji je prikazano da će Beograd na vodi doo, kupiti udeo Republike Srbije u tom novom preduzeću, koje bi bilo vlasnik zemljišta beogradskog sajma, ali nema informacije po kojoj ceni, iako se može pretpostaviti da je i to već ugovoreno.

Trenutno je nejasno da li je ugovor koji je potpisan u martu 2023. već realizovan, to jest da li je ovo zemljište uopšte prodato „Beogradu na vodi doo“ ili je još u svojini države. Naime, pretragom preduzeća u vlasništvu države ne može se naći ni jedno koje je formirano od 16. marta 2023. do sada  a na osnovu informacija sa konferencije bi se moglo zaključiti da je osnivanje preduzeća prvi korak, a da bi tek potom, prodajom tog preduzeća i zemljište na Sajmu prešlo u privatno vlasništvo.

Pošto je očigledno reč o raspolaganju javnom imovinom veoma velike vrednosti, bilo je neophodno građanima objasniti razloge zbog kojih se uopšte pristupa prodaji, a zatim i sprovesti postupak na najtransparentniji mogući način, uz oglašavanje u zemlji i inostranstvu, kako bi se kroz nadmetanje došlo do najbolje ponuđene cene.  Trenutno je nepoznato da li je prodaja uopšte bila oglašena i po kom pravnom osnovu je vršena, pa se ne može jasno zaključiti ni da li su poštovane propisane procedure za takav oblik prodaje. Postoji, međutim, strepnja da je prodaja bila realizovana ili da će biti realizovana bez primene domaćih zakona, uz pozivanje na međudržavni sporazum između Srbije i UAE, kao što je učinjeno i kod osnovnog ugovora za „Beograd na vodi“. Odsustvo konkurencije po definiciji dovodi do štete, jer kupac nema razloga da strahuje da će neko drugi ponuditi više novca, pa može da svoju ponudu drži na niskom nivou. Ostaje samo da se vidi kolika će ta šteta da bude, kada bude saopšteno kolika će cena biti plaćena za ovo zemljište, navodi Nenadić.

Inače, u zvaničnim papirima objavljenim na sajtu APR piše da je površina Beogradskog sajma 243.233 kvadrata ili nešto više od 24 hektara građevinskog zemljišta. Imajući u vidu da je cenu kvadrata parcele koja se nalazi u neposrednoj blizini, a koju je već kupio Beograd na vodi, može se zaključiti da vrednost celokupnog zemljišta iznosi oko 119,2 miliona evra.

Ipak, predsednik Srbije je u svojoj prezentaciji naveo da će stambeni objekti zauzeti 12,1 hektar tog prostora, što znači da bi Beograd na vodi to zemljište morao da plati bar 50 miliona evra, ako se vodilo računa o tržišnoj ceni.