Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Evropska komisija očekuje da Srbija poštuje pravila javnih nabavki za EXPO 2027

Datum kreiranja: utorak, 17 oktobar 2023
rse expo ekEvropska komisija (EK) očekuje da Srbija poštuje pravila javnih nabavki u pogledu ugovaranja radova za organizaciju specijalizovane izložbe EXPO 2027, izjavila je za Radio Slobodna Evropa portparolka EK Ana Pisonero.
 
Transparentnost Srbija upozorila je u nedelju da Poseban zakon za EXPO 2027 predviđa izgradnju objekata vrednih više od milijardu evra, koliko je namenjeno u budžetu za 2024. godinu, bez primene Zakona o javnim nabavkama, odnosno osnovnih antikorupcijskih mehanizama. Ukupno bi, prema ranijim najavama, na taj način moglo da se potroši i više od 10 milijardi evra.
 
Pisonero je za RSE rekla da je Evropska komisija upoznata da je Vlada utvrdila Predlog zakona o posebnim postupcima u vezi s održavanjem EXPO 2027, prema kojem će se radovi ugovarati bez primene Zakona o javnim nabavkama.
 
"Očekujemo da Srbija obezbedi puno poštovanje pravila javnih nabavki u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i pravnim tekovinama EU i da obezbedi transparentnost i nadzor procesa javnih nabavki", izjavila je ona.
 
Ona je takođe potvrdila da će predstavnici Komisije i vlasti Srbije uskoro održati sastanak na kojem će razgovarati o nizu pitanja u vezi sa javnim nabavkama, uključujući i ovaj lex specialis.