Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

„Glupa pravila“ za funkcionersku kampanju

Datum kreiranja: ponedeljak, 11 decembar 2023

FunkcionerskaKampanja2U nečemu se svakako možemo složiti sa Aleksandrom Vučićem – da su pravila o „zabrani prenošenja“ vesti o nekim aktivnostima, nekih javnih funkcionera, na nekim medijima, u nekom periodu izborne kampanje zaista glupa. Međutim, ona nisu glupa zato što funkcionerima nešto zabranjuju, kao što je predsednik Srbije predstavio prilikom otvaranja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, nego zbog toga što ih ni u čemu ne ograničavaju.

Pravilo iz Zakona o elektronskim medijima, uvedeno pred izbore 2022, a blago modifikovano pred ove izbore (u oba slučaja je te zakone proglasio upravo Aleksandar Vučić svojim ukazima), ne brani funkcionerima ništa. Ono govori o tome da li TV i radio stanice mogu da izveštavaju o pojedinim funkcionerskim aktivnostima tokom izborne kampanje. Internet portali, dnevna i nedeljna štampa, mogli da do mile volje izveštavaju sa istog događaja stavljajući javnog funkcionera u prvi plan. Dobro, neko bi mogao da kaže – što bi se funkcioner uopšte pojavljivao na svečanom otvaranju ako neće zbog toga biti glavna vest na svim televizijama, tako da bi mera možda i mogla imati nekog efekta.

Međutim, ta pravila se uopšte ne odnose na Aleksandra Vučića, makar ne u ovoj kampanji. Iako nosilac liste svoje stranke na svim izborima, on nije kandidat ni za poslanika ni za odbornika, pa se, kao što smo već objasnili, ova nesumnjivo glupa norma na njega uopšte i ne odnosi.  Drugim rečima, nije bilo nikakve prepreke da Aleksandar Vučić, u svojstvu predsednika Srbije održi dugačak govor na svečanosti otvaranja ….. i da svi mediji prenesu taj govor. To je verovatno i njemu poznato, ne samo zato što je ove zakone proglasio svojim ukazima, već i zbog toga što je reč predao ministarki, za koju je rekao da može da govori „ona nije ni na jednoj listi“.

Da apsurd bude veći, ovo je jedna od retkih promotivnih aktivnosti predsednika Srbije u kojoj bi njegovo učešće, čak i ako pada u doba izborne kampanje bilo umesno. Otvaranju su prisustvovali gosti istog ranga – predsednici Bugarske i Azerbejdžana. Iako se na prvi pogled čini da je reč o događaju koji je kreiran tako da padne za predizborni period, završetak ovih radova je zaista odavno planiran za decembar 2023. Ništa slično se ne može reći kada je, na primer, reč o obilasku Doma zdravlja u Kruševcu, obeležavanju početka radova saobraćajnice u Mačvi, obilasku stadiona u Zaječaru i Loznici ili bezbrojnim televizijskim gostovanjima. 

Funkcionerska kampanja (na žalost) nije zabranjena niti ograničena, ali nešto drugo jeste – korišćenje aktivnosti javnog funkcionera za promociju izborne liste. Završni deo kratkog govora bi se mogao razumeti baš tako: „… I bez obzira na sva ta pravila i sve to na šta smo naterani, nemojte da se sekirate, mi ćemo svakako da pobedimo, a i ovo je jedan velika pobeda svih nas.“