Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

O poglavljima 23 i 24 pregovora sa EU

prEUgovor 6Koalicija organizacija civilnog društva „prEUgovor“ predstavila je Izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24.  Na konferenciji u Medija centru, 14. novembra 2014. godine, govorili su Branko Čečen, Centar za istraživačko novinarstvo, Bojana Medenica, Transparentnost Srbija i Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbedonosnu politiku. 

(Fonet) Napredak Srbije u oblastima koje su ključne za proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) je neujednačen i ograničen, ocenila je koalicija prEUgovor, koja smatra da Akcioni plan za poglavlje 23 mora biti revidiran i da je došlo do bitnog nazadovanja u oblasti slobode izražavanja. Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić istakla je da koaliciju čini sedam nevladinih organizacija i da su danas želeli da predstave tri teme koje su važne za organizacije civilnog društva - učešće civilnog sektora u pregovorima, borba protiv korucije i sloboda medija i izražavanja. Ona je naglasila da je učešće civilnog sektora u procesu pregovora sa EU nedosledno i nepotpuno, pa bi to trebalo promeniti da bi se u procesu pregovora iskoristili kapaciteti građanskog društva.

Stojanović Gajić je rekla da bi trebalo pojačati dostupnost informacija o pregovorima, jer je javnost nedovoljno obaveštena, i napomenula da nema razloga da svi delovi pregovaračke pozicije Srbije budu poverljivi. Vlada se često "vadi" na Evropsku komisiju, ali su organizacije civilnog sektora apelovale i na institucije Unije da objavljuju dokumenta, dodala je ona. Prema njenim rečima, nema ni doslednosti Vlade Srbije da se u proces uključe nevladine organizacije, a jedini primer je Ministarstvo pravde koje je tražilo pomoć i sugestije.

Stojanović Gajić je, međutim, rekla da se ni oni nisu pokazali kada je reč o dvosmernosti saradnje, pa nema nijedne povratne informacije koje su sugestije prihvaćene, a koje odbačene i zašto.

Bojana Medenica iz Transparentnosti Srbije je istakla da Akcioni plan za poglavlje 23 kvalitetom ne odgovara ogromnom značaju tog dokumenta za ostvarivanje dva ključna prioriteta Vlade Srbije - pridruživanje EU i borbu protiv korupcije. Važno je da taj dokument bude što kvalitetniji i što detaljniji, jer će se EU fokusirati na praćenje mera koje su njime zacrtane. Ukoliko Srbija preuzima manje obaveza, da bi ih što lakše ispunila, propustiće se šansa za stvaran i osetniji napredak u borbi protiv korupcije, istakla je ona.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen ocenio je da je ponašanje vlasti tokom poplava prema korisnicima društvenih mreža - Tvitera i Fejsbuka i podizanje optužnica protiv njih bila samo najava odnosa prema medijima u Srbiji.

Materijal: PREUGOVOR – IZVEŠTAJ O NAPRETKU SRBIJE U POGLAVLJIMA 23 I 24